Taoci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Taoci

Taoci

Trespass (2011.)

Millennium Films, Nu Image Films, Blitz

91' krimi, drama, triler

Režija:           Joel Schumacher

Uloge: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet

Scenario:        Karl Gajdusek

Producent/i:   René Besson, Boaz Davidson, Danny Dimbort

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Taoci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.64
14
0.00

markoboban 02.03.2014 Ocjena recenzije : 5.0

Upad na posed Millerovih

Klaustrofobični triler u režiji iskusnog Joela Schumachera.Karl Gajdusek potpisuje svoj scenaristički prvenac o porodici koja iznenada postane meta bande očajnih pljačkaša.Filmska kuća 'Millennium Films' uložila je u produkciju pristojnih $35,000,000 a ako dodamo da su angažovana renomirana glumačka imena, kao što su:Nicolas Cage, Nicole Kidman i sve popularniji Cam Gigandet, na prvi pogled sve je izgledalo obećavajuće, da ima tu potencijala makar za jedan solidan triler. Porodica Miller, Kyle (Nicolas Cage) i njegova supruga Sarah (Nicole Kidman), sa ćerkom tinejdžerkom Avery (Liana Liberato), vode lagodan život na visokoj nozi, u svom luksuznom domu, okruženi gustom šumom.No, kada grupa pljačkaša iznenada upadne u njihovu kuću, stvari se vrlo brzo komplikuju.U napetoj situaciji, počinje nadmudrivanje, gde Kyle koristi sve raspoložive adute da spasi porodicu.Ali svoje adute imaju i pljačkaši, jer je jedan od pljačkaša, Jonah (Cam Gigandet) zaljubljen u nezadovoljnu Sarah i čini se da su imali ljubavnu aferu ... Brza radnja, sa veštački stvorenom napetom atmosferom.U cilju postizanja dinamike, odgovarajuće doze provokativnosti koja bi nam držala stalno pažnju od početka do samog kraja, režija pribegava povremenim 'twistovima'.Nažalost tu do izražaja dolaze brojne nelogičnosti, pa gledalac brzo shvata kako tu ima puno scenarističkih rupa.Pojedine scene su baš nepotrebne, jer prosto iritiraju, pa čak i vređaju inteligenciju publike.Uz to ni gluma nije na nekom prihvatljivom nivou.Hajde za Cagea znamo da mu ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji, glumački 'gaf', ali je posebno neprijatno iznenadila Nicole Kidman. Najsvetlija figura ovde je mlada Liana Liberato, jer je lik Avery spontan i prirodan, dok je gledamo kako pokušava da se odupre uljezima.Prelaznu ocenu zaslužuje i Cam Gigandet, jer se predstavio kao jedan netipičan negativac, iskazujući emocije na mestu i u vremenu kada se od njega tražila potpuna hladnokrvnost.Očigledno je da priča nije ponudila ama baš ništa novo, inovativno, tako da je i efekat ekonomske recesije na životni standard dobrostojećih Amerikanaca već ranije eksploatisan i poznat ljubiteljima filma. Veoma neprijatno iznenađen, jako razočaran, jer ovakav kasting morao je da pruži mnogo više, makar jednu laganu instant-zabavu.Ništa od toga.Ovako, dobili smo loš film, koga treba zaobići u širokom luku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack bauer 29.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Veliki minus za Nicka i Nicole

Što reći za ovaj film ? Očekivanja su mi bila dosta visoka. Na kraju se pitam da li nisam mogao gledati nešto drugo. Koji me vrag uopće tjerao da gledam ovaj 'čušpajz' koji je 'skuhao' nekad jako dobri Joel Schumacher. Još me toliko ne iznenađuje Nick Cage, jer on u zadnje vrijeme snima sve što mu padne pod ruku, ali što ovdje radi Nicole Kidman ? Bolje da je radila nešto drugo. Ovo gomilanje silnih preokreta mi se je popelo na vrh glave. Rupa u priči ima koliko hoćeš - a logike nigdje. Ovo je savršeni primjer kako jedan film može ispasti loše bez obzira sa čime sve raspolagali. Ja sad ne znam da li bi ovo možda ispalo bolje u nečijim drugim rukama, ali me golica sama pomisao što bi možda od ovoga bilo da ga se je dohvatio neki drugi redatelj. Možda bi to bio pravi atmosferični triler sa vrhunskim glumačkim izvedbama i pričom koja bi se ipak trebala ' malo' prepraviti. Ali, na žalost na to neću nikad saznati odgovor. Schumacheru više sreće drugi put…

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Holly-Man 12.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Tko su ovdje taoci?

Vjerovatno mi koji smo gledali film do kraja kada smo ga već platili. Kak je kolega Writer napisao, sam naziv filma je totalno glupav (realnije bi bio Uljezi ili nešto slično).Što se samog filma tiće, osim Nicole K. koja i nema negu ulogu (dijalog), ostalo i nije za spomenuti, čak mi je i gluma Nicolas Cage totalno komaaa. A očekivao sam film slične radnje poput filma TALAC (Hostage-B.Willis)...kako sam se samo prevario!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Writer 03.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

trespass

Koji taoci? Kakvi taoci? Taj genije koji prevodi naslove ovom je trebao dati, recimo; pare padaju sa tavana a prstići kao čvarci.
Stvarno kretenizam od prevedonog imena filma. Uopće nema spomena o taocima. Niti jednog momenta,
Filma što se tiče, kada Ameri budu shvatili da je film kultura, što je nemoguće, Oskar će se dodjeljivati u Zanzibaru koji će biti glavni grad Teksasa.
Što je film htio reći? Ništa.
Priča je o dijamantima kojih nema, obitelji koja to nije, bogatstvu koje je pod prijetnjom pljenidbe i to u potpunosti da ni cent ne ostane no neće se zbiti jer to je "američka priča" u njoj glume i Australci, i Hrvati itd., lažni sjaj i privid, kojim su svi obmanuti, laži koje to nisu, ljubavi koja to nije, karizma protagonista koje nema,
- ukratko: film koji nije trebao biti snimljen.
Ako ne znate što bi od sebe ili kako je ovaj genije dolje napisao željni ste vidjeti kako izgleda push up na frustiranoj, uslijed promašenosti i života i karijere i... svega, Nicole, onda je film za Vas i ne čekajte trenutka.
Drugi moguće kupe metar i pol konopa i ...
Ne, ako želite dobru zabavu, sat i pol, bolje stanite pred ogledalo i nedominantnom rukom pokušajte sjeckati dlečice koje Vam strše...
I u jednom i u drugom slučaju autor ovih redaka ne odgovara na moguće posljedice bilo jedne bilo druge radnje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 30.11.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Taoci

U biti, film je nekako htjeo biti blokbaster. Vise je ostao blok :-). Ali Nikol jos ima super dobru guzu :-)...i genijalan...alarm u kuci :-))).Ocjena, ma daj kome je do ocjene, Nikol je za 11 :-)..film..pa gledljiv je ono..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

beki1 26.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

vrlo loše

jedan od najlošijih filmova s takvim velikim glumcima.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: