Čuvar zakona - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čuvar zakona

Čuvar zakona

The Guard (2011.)

Sony Pictures, Blitz film i video

96' krimi, triler, crna komedija

Režija:           John Michael McDonagh

Uloge: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong, Liam Cunningham, Rory Keenan

Scenario:        John Michael McDonagh

Producent/i:   Chris Clark, Flora Fernandez-Marengo, Ed Guiney, Andrew Lowe

Zemlja:          Irska

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Čuvar zakona

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
13
0.00

markoboban 01.06.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Niko nije savršen

Gerry Boyle (Brendan Gleeson) je lokalni pandur u irskom okrugu Galway.On je tip koji uživa u blagodetima koje nudi svakodnevni život, a to konkretno znači da i on, kao i svako ljudsko biće, ima neke svoje poroke.Dobro, možda ih on ima malo više...lake droge, alkoholna pića, druženje s prostitutkama.Kada u irsku provinciju stigne Wendell Everett (Don Cheadle), FBI agent koji se nalazi na zadatku razotkrivanja međunarodnih krijumčara droge, stvari neće krenuti onako kako su očekivali njegovi naredbodavci iz USA.Međutim, kada se u slučaj umeša razvratni Gerry, rukovođen sopstvenim moralnim kodom, počinju da se povećavaju šanse u korist legitimnih predstavnika zakona... John Michael McDonagh debituje crnom komedijom koju je snimio, logično, na lokacijama po celoj Irskoj.Time je zadovoljena forma priželjkivane autentičnosti u prikazu, ne samo živopisnih, zelenih krajolika, već i tamošnjeg mentaliteta (koji je ruku na srce, malo kome razumljiv i prihvatljiv).Režiser je autor i scenarija (nezvanični izvori kažu za samo 13 dana), koji je po mnogima i najveći adut filma. Inteligentna postavka priče, gde se sudaraju dva različita sveta, dvojica naizgled potpuna drugačija tipa, policajci sa dijametralno suprotnim pristupom poslu.Kroz niz šala na račun kulturoloških razlika između ljudi koje samo razdvaja Atlantik, dobijamo pravi, neusiljeni humor i sve deluje nekako spontano.A ako dodamo i lokalni dijalekt, gde američki engleski slabo pomaže, nerazumevanje lokalnog Irca i Amerikanca koji tu nije dobrodošao, pouzrokuje nepatvoreni humor, koji nas najpre zgrane, a potom slatko nasmeje.Izvrsna glumačka postava, predvođena sjajnim Gleesonom, definitivno je dala svoj doprinos u kreiranju nekoliko zanimljivih i pomalo grotesknih likova. Liam Cunningham kao jedan od korumpiranih policijskih šefova, takođe zaslužuje sve pohvale, zbog vidljivog glumačkog talenta i naglašenog entuzijazma u izvedbi svoje role.Dakle, moderna komedija koja nam na jedan suptilan način prezentira preko potreban humor, bez suvišnih gluposti i nepotrebnih neandertalskih gegova, svakako da bi morala da se pogleda.Verujte, nećete se razočarani, čak naprotiv, osmeh na vašem licu zadržaće se do samog kraja filma.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 20.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

odgovor edin hakeru

Nznm jesam dobro skuzio tvoje pitanje...ali mozes ga pogledat na max tv videoteci...ako nemas maxtv izaci ce ti DVD za koja 2,3 tjedna u konzumu di ga mozes kupit za 15-20 kn...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

edin_haker 20.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

pitanje??

kako gledat film?

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 20.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Šteta što ne traje duže

ČUVAR ZAKONA je crna komedija sa vrlo inteligentnim humorom koji ce se svidjati onima koji ne vole fore na prvu loptu.Međutim,to ne znaci da film nije ubojito smijesan.Ovo djelo koje je režirao brat redatelja jednog drugog,odlicnog crnjaka IN BRUGES sa Colinm Farellom,Brendanom Glessonom(također) i Ralphom Fiennesom,izgleda kao film kojeg bi rezirala braca Coen da su Irci.Veteran Brendan Glesson briljira u ulozi policajca koji nije tipicni heroj kakvog bi ocekivali vec slicniji onome poput Torrentea iz istoimenog odlicnog španjolskog crnohumornog serijala.Ovo je Glessonu jedna od najboljih ako ne i najbolja uloga u karijeri i trebao je dobiti nominaciju.Preporucam jos jedan irski film u kojem Glessona briljira i za koji je po mnogima trebao zaraditi barem nominaciju za Oskara,THE GENERAL (1998) u kojem glumci stvarnog mafijaskog bosssa.Cheadle je standardno odlican,a u maloj ali znacajnog ulozi je odlican i Mark Strong koji je jedan od najkarizmaticnijih no nazalost i najpodcjenjenijih glmaca na trzistu.
Ako vam film zbilja sjedne poput meni biti ce vam zao sto je gotov.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

moonwalker 19.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Samo dobar (osrednji) film

Možda sam bio pod dojmom odličnih kritika za taj film, ali me se uopće nije posebno dojmio. Osrednje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

luđak 16.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

odličan crni humor

predobar film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Lenon 15.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

zabavno crnilo

Vrlo zabavno ostvarenje, s vrlo simpatičnim glavnim likom bez obzira na njegovu političku nekorektnost. Jedan zanimljiv kuriozitet, u jednoj sceni spominju se Hrvatska i njezini nogometaši. Neću otkrivati, morate pogledati, kratko je, ali aktualno i u sridu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dylan Dog 14.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

glup/pametan

U ovom filmu crni humor se našao u jednom od svojih najboljih izdanja. Likovi su savršeni i imate osjećaj kao da bi se o svakome dalo posebno napraviti film, no glavni lik mora biti samo jedan i to je narednik Gerry Boyle koji uživa u drogama, piću i kurvama, a i kako kažu u filmu stvarno ne znate da li je jako glup ili jako pametan.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: