Orao - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Orao

Orao

The Eagle (2011.)

Universal Pictures

114' akcija, ratni, povijesni, misterija, pustolovni, epski

Režija:           Kevin Macdonald

Uloge: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland, István Göz

Scenario:        Jeremy Brock

Producent/i:   Duncan Kenworthy

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Orao

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.57
14
0.00

moonwalker 02.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Razočaranje

Totalno razočaranje od filma.
Kao prvo, film je bajka koja nema veze sa povijesnim činjenicama i u filmu se nigdje ne spominje pleme Pikta, koji su njihovu zemlju Kaledoniju obranili od Rimljana i zaustavili njihova daljnja osvajanja.

Isto tako su ratnici Britanije prikazani kao primitivni divljaci, a Rimljani kao časni ratnici, a to nema apsolutno nikakve veze sa povijesnim činjenicama, upravo suprotno.

Smeće od filma, holivudsko uljepšavanje povijesnih bitaka.

Ocjena 1.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 15.09.2011 Ocjena recenzije : 5.0

The Eagle

Rimsko Carstvo je oduvijek bila inspiracija za razne filmove, pa tako u kratkom razdoblju dobivamo dva filma vezana za povijesni Rim; “Centurion” i “The Eagle”. Ovaj potonji, proizašao iz redateljske palice Kevina Macdonalda započinje na zanimljiv način, ali negdje oko sredine film gubi na brzini i interesantnosti; te se do kraja srozava na još niže grane. Naravno da postojanje klišeja nije strano u hollywoodskim filmova, pa ću tako zanemariti očekivano prijateljstvo između dva glavna lika (Rimljanina i roba) – gdje treba pohvaliti njihovu zamjenu uloga što je vrhunac scenarističkog dijela filma; te odmah prijeći na poruku. Zapravo film govori o časti, poštivanju povijesti, obitelji, vrijednosti koje svaki rimski vojnik mora imati usađene, no daleko zanimljiviji lik od Marcusa Aquile (Channing Tatum u ulozi koja mu uopće nije sjela, poglavito zbog njegove nezainteresiranosti za lika) je zapravo rob Esca (solidni Jamie Bell). Tu scenarist propušta veliku šansu u razvoju upravo lika Esce i vođenju filma u atipične vode, u kojima bi zapravo bitnije bilo prikazati Rimljane kao osvajače, kao gospodare koji žele osvojiti sve i podrediti sve narode. Nasuprot tome, unatoč malim slutnjama da je i scenarist tako mislio (kroz lik Esce poglavito na početku filma, pred kraj taj lik postaje hodajuća kontradikcija svega s čime nam je predstavljen), film kreće i završava očekivanim tonom, tako tipično američkim, nepamtljivim i već sto puta viđenim. Šteta, jer je prilika postojala, ali čini se da je i redatelju Macdonaldu ovo samo usputna stanica i da se nije previše potrudio oko ovog filma; za razliku od prethodnih “The Last King of Scotland” i “State of Play” koji su normalno i scenaristički puno jači, ali puno bolje snimljeni filmovi. 2/5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 14.08.2011 Ocjena recenzije : 4.33

Orao Devete legije

Radnja smeštena u 140. godini (n.e.) kada se rimska imperija prostirala do Britanije, prati mladog rimskog oficira koji dolazi na službu u graničnim predelima, u neposrednoj blizini brdovite Kaledonije. Marcus Aquila (Channing Tatum) je sin čuvenog vojskovođe, koji je pre 20-ak godina nestao u planinama Škotske, komandujući ćuvenom Devetom Legijom. Kada zbog teške rane bude otpušten iz rimske vojske, momak odlučuje da se upusti u avanturu pronalaženja otetog Orla - pozlaćenog grba Devete legije, kako bi povratio čast i ugled svoje porodice. Na put, posut brojnim opasnostima (divljačka plemena) kreće s britanskim robom, Escom (Jamie Bell)... Škot, Kevin Macdonald ('The Last King of Scotland'), režira akcionu avanturu, zasnovanu na uzbudljivom romanu 'The Eagle of the Ninth', Rosemary Sutcliff. Za adaptaciju romana u filmski scenario, zaslužan je Jeremy Brock.Pokušaj da se napravi željeni balans u prikazu lične drame jednog mladog rimskog legionara i avantura kroz koje mora da prođe, kako bi ostvario željeni cilj, realno gledano nije ostvaren. Spora, monotona režija verovatno je najveći krivac, mada su odabrane lokacije za snimanje sasvim OK (Achiltibuie, Ross i Cromarty, Highland u Škotskoj) za ovakvu vrstu filma.Izbor glumačke postave i nije baš pogođen, jer Tatum ne uspeva da nam pokaže svoje skrivene emocije na pravi način, fokusirajući se pretežno na scene borbe i prezentaciju ratničkih veština. Jamie Bell jeste svetla tačka, čak govori i gelskim jezikom u sporazumevanju s divljačkim plemenom (a koje mrzi sve što je rimsko), ali kao da nije dobio dovoljno minutaže da još bolje kreira svoj lik.Vredi istaći i dobru epizodu, veterana Donalda Sutherlanda, kao strica našeg junaka (zanimljivo izgleda odeven u togu). Solidna priča koja obrađuje teme kao što su čast, poštovanje, prijateljstvo... ipak nije adekvatno pretočena na veliko filmsko platno. Šteta što je ovakav potencijal ostao zaglavljen u okvire prosečnog filma.Ljubitelji akcije mogu ovo slobodno i da zaobiđu, kako bi se poštedeli (neočekivanog) razočaranja.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 11.08.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Orao..

Hm..tesko je ovo ikako i recenzirati u par kratkih crta.Mnogo ih je slicnih,na ovu temu ih ima 2 koliko ja znam,a ovaj je uradjen solidno.Gluma je ok,prica,akcija,sve ima svoj udio u ovom nelosem filmu.Moze se solidno gledati.Svidja mi se onaj momak britanac-rob, koji je glumio takodje glavno-sporednu ulogu u Skakacu. Nemam puno sta reci,a da ne ispadnem dosadan.Mracni film,o mracnom dijelu nase istorije,sa solidno odradjenim svime..eto..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sejo741 09.08.2011 Ocjena recenzije : 0.0

sejo741

moze li mi neko objasnit kako cu ovdje gledat filmove,nemogu nikako skontat..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Writer 07.08.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Čast i još ponešto

Poruka je bit filma, sve drugo, scena, zaplet i završnica, su samo elementi koji poruku naglašavaju. Unatoč tome izbor scena je vrlo dobar, dok odnos između dva glavna lika ostavlja gledatelja u iščekivanju. Sama radnja je višeg prizvuka i zaokuplja pozornost, uz dobru glumu i masku. Fotografija je solidna te ostavlja prostor da malo i odlutate u detalje iako nema baš puno vremena jer se zbivanja izmjenjuju sa dobro odabranom scenom.
Sve u svemu dobar film i dobro odrađen film.
Minus 5.
Mitovi i legende, kada su zasnovani na činjenicama, imaju taj realan prizvuk. Pod tim okolnostima neke nelogičnosti se i mogu previdjeti, bit filma, čast, odanost i posvećenost dobro su predstavljeni moguće na malo grub i nehuman način, no na žalost, tada i dolaze do izražaja te ljudske vrline.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack bauer 06.08.2011 Ocjena recenzije : 4.0

Razonoda

Nedavno sam ga imao prilike pogledati i mogu reći da je to sasvim solidna razbibriga. Meni je recimo osobno bolji od Centuriona kojeg sam gledao prije. Nisam imao prevelika očekivanja od filma, tako da mi je recimo baš dobro sjeo.Jamie Bell jako dobar.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: