U boljem svijetu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      U boljem svijetu

U boljem svijetu

Hævnen / In A Better World (2010.)

Det Danske Filminstitut/Discovery Film

119' drama, psihološki

Režija:           Susanne Bier

Uloge: Mikael Persbrandt, Wil Johnson, William Jøhnk Nielsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm

Scenario:        Anders Thomas Jensen

Producent/i:   Sisse Graum Jørgensen

Zemlja:          Danska

Linkovi:

službene stranice, Imdb

U boljem svijetu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
6
0.00

Danska drama koja je dobila Oscara za strani film, priča o obiteljima uvučenim u svijet sukoba i teških odluka.

Anton je liječnik koji privremeno napušta svoj idilični danski gradić i odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. U ta dva potpuno različita svijeta on i njegova obitelj suočeni su s konfliktima koji dovode do preteških odluka koje moraju donijeti.

Anton i njegova žena Marianne imaju dva sina i pred razvodom su. Njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi, a u obranu mu priskače novi dječak u školi, Cristian. Cristianova je majka nedavno umrla i dječak je vidno uznemiren. Eliasa će uvući u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama...


'U boljem svijetu', trailer.

Susanne Bier je jedna od najvažnijih danskih redateljica. Njezin (za Oscara nominirani) film 'Nakon vjenčanja' (2006.) i film 'Izgubljeno u nepovrat' bili su pravi domaći hitovi. Njen dugi igrani filmski debi, švedsko-danski 'Freud napušta kuću' iz 1990. dobio je međunarodne hvalospjeve, kao i dansko-švedsko-portuglaski 'Obiteljska posla' iz 1993.

Reputaciju učvršćuje i svojim sljedećim filmovima 'Kao da nije bilo nikada prije' te 'Ljubav na prvi pogled'. U Švedskoj režira 'Jednom u životu' iz 2000. te potom i dva hita: Dogma film 'Otvorena srca' koji osvaja posebno priznanje na Toronto film festivalu te 'Braću' iz 2004. - dobitnika nagrade publike na Sundanceu. 

Kritičari su ovaj film proglasili 'snažnim, intenzivnim i pametnim filmom kojeg ne smijete propustiti', te 'savršeno funkcionalnom dramom sa sjajnim ulogama, divnim slikama, dirljivom glazbom, i više nego jednim razlogom za Oscara'.

s.p.