Svjedoci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svjedoci

Svjedoci

Svjedoci (2003.)

Interfilm, HRT / Continental film

90' drama

Režija:           Vinko Brešan

Uloge: Leon Lučev, Alma Prica, Mirjana Karanović, Dražen Kuhn, Krešimir Mikić, Marinko Prga, Bojan Navojec

Scenario:        Vinko Brešan, Jurica Pavičić, Živko Zalar

Producent/i:   Ivan Maloča

Linkovi:

službeni site
imdb

Svjedoci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.09
22
0.00

Najgledaniji hrvatski redatelj, Vinko Brešan, u svom trećem fimu progovara o tabuiziranoj temi ratnih zločina koju obrađuje kroz povezane ljudske priče.

Scenarij za 'Svjedoke' su, prema književnom predlošku Jurice Pavičića 'Ovce od gipsa', zajedno napisali Pavičić, Brešan i kamerman Živko Zalar. Linearna naracija je u filmu zamijenjena izlomljenom pričom u kojoj se isti događaji sagledavaju sa različitih gledišta. Motivi glavnih likova i pozadinska priča polako upotpunjavaju cjelokupnu priču koja postaje cjelovita tek u zadnjim trenucima filma.

Radnja filma se odvija u hrvatskom gradiću blizu prve crte bojišnice prije nešto više od deset godina. Trojica hrvatskih vojnika odlaze sa bojišnice na dopust i alkoholizirani odlučuju podmetnuti bombu u kuću Srbina koji je, navodno, krijumčar i kamatar. Na svoje iznenađenje, Jovana Vasića zatiču kod kuće iako je trebao biti na putu. U poptuno nepredviđenoj situaciji reagiraju impulzivno i ubijaju ga. Tek nakon strašnog zločina otkrivaju da Jovan nije bio sam kod kuće i da je ubojstvo vidjela njegova mala kći. Odluče je oteti i sakriti u garaži koja pripada majci (Mirjana Karanović) jednoga od njih.

Tijekom slijedećih nekoliko dana u naraciji se isprepliću epizode iz prošlosti, javljaju se podzapleti i digresije. Sporedni likovi i flashbackovi na rat pletu priču o lažima i ljudskoj pokvarenosti koje je uzrokovala beznadnost ratne situacije. Iako Hrvati neprestano ginu na bojištu, postoji nekoliko ljudi u gradiću koji smatraju da je hladnokrvno ubojstvo srpskog civila neprihvatljivo. Pošteni policijski istražitelj (Dražen Kuhn) i novinarka (Alma Prica) žestoko osuđuju zločin i pokreću odvojene istage.

Za to vrijeme majka, u čijoj je garaži skrivena djevojčica, mora pokopati supruga poginulog na bojišnici. Ona, svjesna zlodjela kojeg joj je počinio sin, poziva njegovog strica političara u pomoć pri zataškavanju zločina. Tada se invalidni vojnik (Leon Lučev), novinarkin dečko i stariji sin vlasnice garaže, vraća kući pa nove tajne i laži izlaze na vidjelo.

Izgleda da su u malome gradu svi povezani na misteriozne načine i da su svi svjedoci ratnih užasa. Majka, koja je emocionalno težište filma, trudi se održati svoju oskvrnutu obitelj na okupu. Trojica vojnika bore se s dilemom da li da smaknu mladu svjedokinju ili ugroze svoju slobodu ako je puste iz improviziranog pritvora u garaži. Policajčeva supruga umire od ranajvanja u bolnici, a stariji brat i novinarka su zabrinuti zbog sudbine otete djevojčice.

Brešan koristi ratni zločin kao polaznu točku iz koje ocrtava zločine koje rat čini nad ljudskim dušama i načine na koje se u toj groznoj situaciji devastira svaka humanost. U teškim vremenima rata gubi se svako dobro u ljudima jer se svaka misao svodi na ogoljeni egzistencionalizam, na puko preživljvanje. No, čak ni u takvoj situaciji nisu sva sredstva dozvoljena i nisu svi postupci opravdani 'u ime slobode'.

Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu nagrađen Peace film nagradom, koja se dodjeljuje filmu iz službene konkurencije za najbolje promicanje mirovne poruke. Uz to, 'Svjedoci' su i posebno pohvaljeni od strane Ekumenskog žirija festivala zbog promicanja ljudskosti i u ratnoj i poslijeratnoj situaciji.