Biutiful - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Biutiful

Biutiful

Biutiful (2010.)

Menageatroz, Mod Producciones/Discovery Film

148' drama

Režija:           Alejandro González Iñárritu

Uloge: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella

Scenario:        Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone

Producent/i:   Alejandro González Iñárritu, Fernando Bovaira, Jon Kilik

Zemlja:          Meksiko, Španjolska

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Biutiful

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.62
13
0.00

Drama Alejandra Gonzaleza Inarritua, priča o smrtno bolesnom šverceru (Javier Bardem) koji se želi iskupiti i pobrinuti za svoju djecu.

Ovaj film je priča o Uxbalu (Javier Bardem). On je predani otac. Izmučeni ljubavnik. Biznismen iz podzemlja. Preživljava u nevidljivoj periferiji današnje Barcelone. Uxbal, predsjećajući opasnost smrti, pokušava se pomiriti s ljubavlju i spasiti svoju djecu i samoga sebe...


'Biutiful', trailer.

Naslovnu ulogu u filmu tumači poznati španjolski glumac Javier Bardem koji je upravo za tu ulogu dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu, španjolsku nacionalnu nagradu Goya, a nominiran je za Oscara, baš kao i film. Redatelj i scenarist Alejandro Gonzalez Inarritu izjavio je da mu je nakon 'Babela' bilo dosta ispresijecanih naracija i višeslojnih radnji. Svaki od filmova koje je radio bio je različitom jeziku u različitim zemljama, pa je odlučio da će njegov sljedeći film govoriti o jednom liku, s jednog gledišta, u jednom gradu, s lineranom naracijom i to na Inarrituovom materinjem jeziku. 

Inarritu kaže: ''Biutiful' je posveta našem kratkom životu kojeg trenutno živimo. Kratkom i poniznom. Nedavno sam počeo razmišljati o vlastitoj smrti. Gdje odlazimo i u što se pretvaramo po smrti? U sjećanje onih koji su nas nadživjeli. Glavni lik filma, Uxbal, suočava se sa stravičnom bitkom protiv vremena. Što čovjek čini u posljednjim danima života? Posvećuje li se životu ili smrti? Nisam želio snimiti film o smrti nego o onome što se dešava kada gubimo život. Moderno društvo pati od smrtofobije. Iz tog razloga odlučio sam snimiti svojevrsnu poemu o prosvijetljenom čovjeku koji upada u tamnu zamku smrti i neznanog, te to doživljava kao svojevrsni izazov. Sve sam to povezao s teškom svakodnevicom siromašnih, imigranata i onih 'nevidljivih' u velikim europskim gradovima.  

Redatelj je objasnio: 'Film oduvijek za mene započne kao nešto vrlo mutno, djelić razgovora, odsjaj nekog prizora iz auta, proplamsaj svjetla i neke glazbene note. 'Biutiful' je započeo jednog hladnog jesenjeg dana 2006. kada sam s djecom pripremao doručak i preslušavao Ravelov koncert za klavir. Mješavina melankolije, tuge ali i ljepote uznemirila je moju djecu toliko da su me zamolili da ugasim CD. Negdje u to vrijeme u glavi mi je oživio lik Uxbala. Sljedeće tri godine družio sam se s njim. Bio je pun kontradikcija, nisam znao što od čovjeka da očekujem. No znao sam kako ga želim predstaviti i što želim dovršiti s njim. Imao sam početak i kraj. Krenuo sam u snimanje filma.'

Rezultat Inarrituove vizije je zadivio mnoge kritičare koji su film proglasili 'predivnom melankoličnom poemom o ljubavi, očinstvu i krivnji', a redateljeva lakoća baratanjem filmskim jezikom proglašena je spektakularnom, s tim da je Inarrituov stil proglašen 'magičnim naturalizmom'.

s.p.