Boksač - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Boksač

Boksač

The Fighter (2010.)

Closest to the Hole Productions, Fighter, Mandeville Films/Blitz

115' drama, biografski, sportski

Režija:           David O. Russell

Uloge: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Scenario:        Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson

Producent/i:   Dorothy Aufiero, David Hoberman, Ryan Kavanaugh, Todd Lieberman, Paul Tamasy, Mark Wahlberg

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Boksač

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.70
27
0.00

Dalija N 02.11.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Bale i dalje rastura

Vrlo dobar film, ako volite sportske drame, još i bolji. Osobno nisam ljubitelj filmova o sportu i sportašima, i rijetko koji mi sjedne. Ovaj je baš dobar. Christian Bale se stvarno pokazao kao jedan od najjačih suvremenih glumaca (iako je Leonardo DiCaprio još uvijek moj osobni favorit, posebno u Otoku Shutteru i Početku). Mama i sestre su genijalne!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack bauer 06.08.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Vrlo dobro

U ovom filmu se baš može uživati, neovisno jesti li ljubitelj takvih tema ili ne.Gluma je jako dobra, a za Balea mogu samo reći da je genijalac. Svidio mi se je tamo još od American Psych-a.Još da su neke stvari u filmu malo bolje posložene dao bih mu čistu 5.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sttewan 18.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Solidan

Film je ok, ali ništa specijalno. Kao da se većinom fokusira na krive stvari. Ocjenu više zaslužuje na račun humora i odlične glume, jer rijetko gdje se može vidjeti ovako dobra glumačka izvedba kakvu je Bale ovdje pružio. Stvarno nezaboravno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmfan 11.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

OK

pa ne znam,film je na kraju kad se sve pogleda OK ali ništa više od toga,malo je to sve nekak čudno i prejednostavno pokazano,kad gledaš jedan pravi boksački film(Rocky Balboa) i kad gledaš ovo,ovo ispada ko crtić za djecu,ali pošto je film po istinitom događaju to mu daje određenu težinu,Ok film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

spielberg fan 26.03.2011 Ocjena recenzije : 4.0

Nije Loše

Kao prvo priča je istinita i tako treba gledati na to. Naravno da su morali da je prilagode filmu, ali mislim da nisu u dovoljnoj meri prikazali bratsku ljubav glavnih likova i to je jedna od mana filma. Druga mana je spor tempo priče, ali ako uzmemo da je film drama, pretpostavljam da to tako treba da bude. Scene borbi su savršeno snimljene i izgledaju dosta realno. Ženski likovi su iritirajući i to je malo iritantno :) ali ako su stvarno takve u životu, onda je sasvim u redu. Za kraj samo da pohvalim fenomenalnu glumu Christian Bale-a, koji ne prestaje da me oduševljava svakom novom ulogom. potpuno je zaslužio Oscar-a, iako ta nagrada nije garancija kvaliteta, mogu reći da se ovde potpuno slažem sa akademijom. Vredi pogledati film, ako ni zbog čega drugog, onda zbog Bale-a.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 01.03.2011 Ocjena recenzije : 0.0

solidno

Solidan film, Bala odličan, sestre nezaboravne!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

borosana 26.02.2011 Ocjena recenzije : 0.0

slažem se s marlaq

bale fenomenalan, film neloš....

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 14.02.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Složna braća

Čelnici ''Paramount'' studija naišli su na probleme tokom produkcije filma, jer je izbor režisera Davida O. Russella (''I Heart Huckabees'', 2004.) bio tek treća opcija, nakon odbijanja Scorsesea i odustajanja Aronofskog (iako je ostao kao izvršni producent). Zasnovano na romanu ''The Fighter'', koji zajednički potpisuje trio:Paul Tamasy, Eric Johnson i Keith Dorrington. Da bi priča bila onako filmična, angažovan je scenarista Scott Silver da zajednički sa autorima romana adaptira priču u filmski scenario. Istinita priča o dva brata (po majci) boksera, počinje negde s početka 90-tih na ulicama Lowella u Massachusettsu. Dicky Ecklund (Christian Bale) je pre nekih 15-ak godina bio velika bela nada, ali ipak mu je nedostajao završni korak da dosegne zvezdanu slavu, te je Ray Sugar Leonard pobedio (ostavivši mnoge u zabludi da li se tokom borbe okliznuo sam ili je to bilo od Dickyjevog gromovitog udarca). Nakon toga usledio je pad kako na sportskom polju, tako i na onom važnijem – životnom. Problemi s drogama odbacili su Dickyja na margine društva, iako je nekada bio omiljeni lik u rodnom gradu Lowellu. Njegov mlađi brat Micky Ward (Mark Wahlberg) stasao je u snažnog momka i po uzoru na starijeg brata, takođe rešio da se okuša kao bokser i napravi zapaženu karijeru. Međutim pogrešno odabrani stručni štab sačinjen od brata, kao trenera i majke Alice Ward (Melissa Leo), kao menadžera, ostavljaju Mickyja bez šanse da nešto napravi, uprkos talentu za ovaj sport. Poznanstvo i veza sa lokalnom konobaricom Charlene (Amy Adams), nateraće Mickyja da dobro razmisli i napravi težak izbor. Nakon incidenta sa policijom, Dicky će zaglaviti zatvor, a Micky uz veliku podršku devojke i oca Georgea (Jack McGee), sa iskusnim trenerskim vukom, Mickeyem O'Keefeom (tumači samoga sebe), okrenuće vlastitu karijeru u pravcu pobeda (uz solidnu novčanu zaradu). Vreme provedeno u zatvoru ''pročistiće'' Dickyja. Kada izađe, to je sada jedan potpuno drugačiji čovek, spreman da uloži celoga sebe, kako bi brat uspeo ono što on zamalo nije osvojio – titulu svetskog prvaka. Porodica će se konačno ujediniti u ostvarivanju zajedničkog cilja. Titula donosi novac, ali takođe vraća i slavu i ponos u dom Wardovih-Eklundovih, na zadovoljstvo svih, a pre svega brojnih sestara (zaista deluju nesvakidašnje). Skroman budžet od $25,000,000 na prvi pogled nam govori da su producenti računali na to da film ima veće šanse u trci za nominacije za Oskara, nego u box office takmičenju gde je jedini parametar – ostvarena zarada (preko $82,000,000 prema najsvežijim informacijama). Da bi radnja izgledala autentično, odabrane su lokacije u Massachusettsu – Lowell i Lexington, dok je nešto snimljeno i u Los Angelesu, California (kao npr. scene u zatvoru). Radnja je dinamična, uspeva da održi balans između sportskog aspekta priče prikazanom kroz boks-mečeve i treninge, i melodramskog aspekta koji nam govori o porodičnim problemima jedne brojne disfunkcionalne porodice. Pažljivo napravljena karakterizacija glavnih likova (emocije iskaču u prvi plan), omogućuju gledaocu da bez daha prati pad i uspon, jedne porodice koja će pokazati da sloga, požrtvovanje, odricanje (od velikog sopstvenog ega, primer Dickyja), ipak može da im pruži šansu da se iskupe i tako vrate sebi dostojanstvo, kako bi uzdignute glave prošetali ulicama rodnog grada. Bez obzira što je kraj pomalo predvidljiv, sama završna borba je zapravo metafora, jednog zajedničkog – porodičnog uspeha, gde je Micky prikazan samo kao glavni eksponent. Sjajan izbor glumačke ekipe, a u prilog tome i činjenica da je Micky Ward nekada bio idol Mark Wahlbergu, dok o fizičkoj transformaciji Balea ne vredi trošiti reči, osim istaći da je tip više od 100% uložio sebe u ovu ulogu (ako ovo nije za Oskara, stvarno ne znam šta je...). Amy Adams ovde izgleda skroz drugačije u odnosu na njene prethodne uloge, znači ovde je drčna, nepokolebiva, umereno seksi i dovoljno zaljubljena da promeni (na bolje) svog partnera. Melissa Leo je takođe izvrsna kao majka, koja nastoji da čvrstom rukom vodi svoju porodicu u bolje sutra.Rezime: fenomenalno, ali objektivno pitanje da li i dovoljno za Oskara (za najbolji film), mada je izvesno da ih Oskari u nekim drugim kategorijama neće mimoići!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

marlaq 08.02.2011 Ocjena recenzije : 0.0

The Fighter

Bale je savršen, film je vrlo dobar, a "sestre" su genijalne.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

cetkovic 05.02.2011 Ocjena recenzije : 0.0