Kockar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kockar

Kockar

The Good Thief (2002.)

Fox Searchlight Pictures

108' krimi, drama

Režija:           Neil Jordan

Uloge: Nick Nolte, Jason Flemyng, Tcheky Karyo, Ralph Fiennes, Emir Kusturica, Said Taghmaoui

Scenario:        Neil Jordan

Producent/i:   Tracey Seaward, Seaton McLean, John Wells, Stephen Woolley

Linkovi: službeni site
trailer

Kockar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Dobrodošli u svijet dima, sjene i ponoćnog bluesa, gdje policajci i pljačkaši rade ruku pod ruku. Dobrodošli u svijet Boba Montagneta, čovjeka koji ne želi novac.

Francuska Rivijera. Bob Montagnet, očajan čovjek, kradljivac koji se zabavlja narkoticima i povremenim odlascima u kasino, spreman je prokockati sve krađom života.

Monte Carlo. Priprema se spektakularna pljačka kasina – dva prepada, jedan pravi, jedan lažan, ali kako znati razliku? Montagnet okuplja tim partnera: Paolo i Raoul, tehnički genije Vladimir (Emir Kusturica), bivši diler Said, Anne – mlada djevojka koju je Montagnet spasio od pakla prostitucije i identični blizanci Albert i Bertram. Situacija se zakomplicira kad Bob ugrozi prijateljstvo s vlasnikom kluba zbog prelijepe prostitutke.

'The Good Thief' u režiji Neila Jordana ('Mona Lisa', 'Plačljiva igra') remake je francuskog film-noira 'Bob Le Flambeur' iz 1955. Jean-Pierre Melvillea. Film se temelji na karakteru koji je vrijedan divljenja u svakom pogledu osim što ne može prestati kršiti zakon.

Nick Nolte savršeno je odabran za ulogu čovjeka koji je dodirnuo samo dno, karizmatičnu ličnost očajnog kockara Boba. Na press konferenciji sam glumac kaže kako je uzimao malo heroina svaki dan snimanja, tek toliko da se uživi u ulogu. Ne tako davno, Nolte je bio uhićen dok je vozio u pijanu stanju. Slika s lica nesreće vjerodostojno je pokazivala čovjeka koji je raskalašenost pretvorio u svoj životni posao.

Radnja u ovoj kriminalističkoj drami zapravo je pozadina na kojoj se odvija unutarnja drama glavnog junaka, čovjeka koji kao da je osuđen na stalnu borbu između svoje dobrote i svojih slabosti. Čini se da o tome Nolte zna podosta.

Ovo je još jedan, gotovo staromodan (u pozitivnom smislu), 'film pljačke' malo kompliciranija zapleta. Noir-film dobre karakterizacije likova i predivnih kadrova Francuske rivijere, a posebno će se svidjeti ljubiteljima glumca Nicka Noltea.