Let iznad kukavičjeg gnijezda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Let iznad kukavičjeg gnijezda

Let iznad kukavičjeg gnijezda

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975.)

Fantasy Films/Continental Film

133'

Režija:           Milos Forman

Uloge: Jack Nicholson, Danny DeVito, Louise Fletcher, Christopher Lloyd, Brad Dourif, Mel Lambert

Scenario:        Lawrence Hauben, Bo Goldman

Producent/i:   Michael Douglas, Saul Zaentz

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.88
24
0.00

Psihološki klasik s Jackom Nicholsonom koji nakon razuzdanih provoda završi u umobolnici gdje ispituje sustav normalnosti.

Kada slobodoumni sitni prevarant Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) dolazi u državnu umobolnicu njegov zarazan smisao za nerede suočava se sa zatupljujućom dnevnom rutinom umobolnice. Kao hiperaktivni i slobodni pacijent Murphy ubrzo postaje vođa 'luđaka' koji svoju sudbinu stavljaju u njegove ruke.

U sukobu je s glavnom medicinskom sestrom Rached (Louise Fletcher) koju ismijava kao i cijeli kompleks, što se dopada njegovim kolegama pacijentima. Planira pobjeći iz umobolnice zajedno sa sposobnijim pacijentima s kojima se druži, no oni su naviknuti na rutinu bolnice, te im je teško zamisliti se da hodaju po vanjskom svijetu. Unatoč tome, Murphy će se potruditi i pokazati im čari života u vanjskom, ali i unutarnjem svijetu. 
  
1975. godine 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' je osvojio svih pet najvažnijih nagrada Oscar, za: najbolji film, glavnnog glumca, glavnu glumicu, redatelja i scenarij prema književnom predlošku. Ovo je debitantski film Christophera Lloyda, osim njega glumačku postavu čine Danny DeVito i Brad Dourif.

Lari Plovanić