John Lennon: Dečko koji ne obećava  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      John Lennon: Dečko koji ne obećava

John Lennon: Dečko koji ne obećava

Nowhere Boy (2009.)

Ecosse Films/VTI

98' glazbeni, biografski, melodrama, teen

Režija:           Sam Taylor-Wood

Scenario:        Matt Greenhalgh, prema memoarima Julije Baird

Producent/i:   Robert Bernstein, Kevin Loader, Douglas Rae

Zemlja:          Velika Britanija, Kanada

Linkovi:

Imdb, službene stranice

John Lennon: Dečko koji ne obećava

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Biografska melodrama o pametnom, ali i problematičnom mladiću oko kojeg se bore majka i tetka, a on se zanima samo za rock. Ime dečka koji NE obećava je...John Lennon!

Zamislite djetinstvo Johna Lennona...Liverpool 1955.: pametan i problematičan 15-godišnjak živi u obitelji prepunoj tajni. Dvije nevjerojatne žene su u konstantnom sukobu oko Johna - njegova majka i tetka koja ga je odgojila. Žudeći za normalnom obitelji, John bježi od svakodnevice u uzbudljivi svijet rock n' rolla u kojem upoznaje Paula McCartneyja. Ovaj otporan mladić prolazi kroz traume odrastanja, ali ipak pronalazi svoj put - da bi postao simbolom kojeg danas svi poznajemo!

 

 
'John Lennon - dečko koji ne obećava', trailer.

 

Prikazivanjem filma obilježava se sedamdeseta obljetnica rođenja i trideseta obljetnica smrti Johna Lennona (9. listopad 1940. - 8. prosinac 1980.) Film je nastao prema scenariju Matta Greenhalgha, dobitnika BAFTA nagrade za film 'Control', te u režiji Sam Taylor-Wood koja je nominirana za Zlatnu palmu u Cannesu 2008. godine za kratki film 'Love You More'. U ulozi mladog Lennona je Aaron Johnson (zvijezda u usponu iz 'Kick Assa', ova uloga donijela mu je nagradu Empirea), tetu tumači Kristin Scott Thomas (nominirana za Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu u 'Engleskom pacijentu') a ulogu Lennonove majke tumači Anne-Marie Duff (nominirana za ovu sporednu ulogu na BAFTA-i, osvajačica BIFA-e).

Spomenimo i da je redateljica filma Sam Taylor-Wood ugledna fotografkinja čiji su radovi bili izloženi prije deset godina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Zanimljivo je da se za vrijeme snimanja ovog filma zaljubila u glavnog glumca, 22 godine mlađeg Aarona Johnsona, a potom i zaručila za njega, a u srpnju ove godine par je dobio kćerku.

Kritičari su hvalili film, 'Sight and Sound' ga je proglasio filmom mjeseca i upozorio da film govori manje o razvoju Lennona kao glazbenika, a više o dvije žene koje su obilježile njegovo djetinjstvo i život. 'Independent' je napisao da čovjek ne bi očekivao da će film o mladom Johnu Lennonu ispasti melodrama u stilu Douglasa Sirka.

s.p.