Cesta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Cesta

Cesta

The Road (2009.)

Dimension Films / Discovery Film

111' drama, film ceste, film katastrofe

Režija:           John Hillcoat

Uloge: Viggo Mortensen, Kodi Smit McPhee, Robert Duvall, Guy Pearce, Charlize Theron

Scenario:        Joe Penhall, Cormac McCarthy

Producent/i:   Paula Mae Schwartz, Steve Schwartz

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice
Imdb

Cesta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.53
32
0.00

Apokaliptična drama o ocu (Viggo Mortensen) koji pokušava spasiti sina od svijeta koji gubi svaku ljudskost.

Prošlo je više od 10 godina otkako je svijet uništen, no kako se to dogodilo nitko ne može reći sa sigurnošću reći. Jednog je dana neobično jaka svjetlost zabljesnula planet, i onda - ništa. Rezultat tog nemilog događaja je da nema energije, struje, vegetecije i hrane. Milioni ljudi su izginuli, nestali u požarima ili poplavama, pomrli od gladi u laganom propadanju civilizacije.

Muškarac i Dječak u pokretu su sa svim svojim dragocjenostima, s hranom i odjećom, alatima, plastičnim vrećama, pokrivačima i svime što ih štiti od hladnoće. Dragocjenosti guraju u shoping kolicima a retrovizorsko ogledalce ih upozorava na približavanje uljeza. Djeluju poput beskućnika, a oni to i jesu - zajedno s tisućama drugih u beživotnoj pustopoljini. 

Dok lutaju nekada veličanstvenim američkim prometnicama, na putu prema Oceanu, skrivaju se u napuštenim zgradama, u strahu od bandi koje bi im otele ono malo što imaju. Putem nailaze na brojne očajnike, na drumsku bandu, na lovce svega živoga, na dobro uhranjene kanibale...

 


'Cesta', trailer.

 

Roman je snimljen prema romanu Cormaca McCarthyja i stoga su neizbježne bile usporedbe s knjigom. Dio kritike zamjera filmu da mu nedostaje fina emocionalnost knjige, no ostali ističu da je riječ o dostojnoj adaptaciji. Spomenuto je kako je riječ o 'sumornoj odiseji kojoj ćete se diviti čak i ako vam slomi srce' i koja 'atmosferom podsjeća na čuvenog 'Stalkera' i serijal filmova 'Mad Max'.

Jedan kritičar istakao je kako 'film možda nije remek-djelo, ali se ne sjeća nijednog drugog filma te godine koji mu je toliko ostao u glavi', a i ostali recenzenti hvale dirljiv prikaz oca koji u apokaliptičnom okruženju pokušava spasiti sina i ostatke vlastite ljudskosti.