Slobodna zona - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slobodna zona

Slobodna zona

Green Zone (2010.)

Universal Pictures

115' akcija, triler, politički

Režija:           Paul Greengrass

Uloge: Matt Damon, Amy Ryan, Greg Kinnear, Antoni Corone, bijan daneshmand, Jerry Della Salla, Jason Isaacs, Brendan Gleeson

Scenario:        Paul Greengrass, Brian Helgeland, Rajiv Chandrasekaran

Producent/i:   Debra Hayward, Liza Chasin, Lloyd Levin, Tim Bevan, Eric Fellner

Zemlja:          SAD, Francuska, Velika Britanija, Španjolska

Linkovi: službene stranice
Imdb

Slobodna zona

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.86
14
0.00

Politički triler Paula Greengrassa s Mattom Damonom u ulozi operativca koji po Iraku traži oružje za masovno uništenje, a pronalazi samo - opasnu istinu!

Radnja prati operativca Roya Millera (Matt Damon), koji u Iraku pokušava otkriti gdje se nalazi oružje za masovno uništenje. Jureći iz jedne klopke u drugu, tim traži smrtonosne kemijske agense, no umjesto toga slučajno saznaje za detaljno osmišljeni paravan koji potkopava cilj njihove misije. Okružen operativcima s različitim ciljevima, Miller u moru obavještajaca skrivenih na stranom tlu mora potražiti odgovore koji će odmetnuti režim osloboditi krivnje...ili tu nestabilnu regiju odvesti u rat!


'Slobodna zona', trailer.

Nakon serijala o Bourneu, redatelj Paul Greengrass i glumac Matt Damon su opet snimili napeti triler pun akcije, ali s puno jačom političkom pozadinom. Prva ideja o kojoj je Greengrass raspravljao sa scenaristom Brianom Helgelandom bila je razviti triler o propalom lovu na oružje masovnog uništenja. Zatim su zatražili aktivnu suradnju od ključnih sudionika u tom lovu, a to su dvadeset i četiri vojnika koja su služila u Iraku, šest bivših časnika CIA-e koji su imali iskustva iz prve ruke i vođa elitne CIA-ine paravojne postrojbe, koji je zaslužan za hvatanje nekoliko najtraženijih ljudi u Iraku. Nadahnuće su našli i u nefikcijskom bestseleru Rajiva Chandrasekarana, nekadašnjeg šefa bagdadskog ureda Washington Posta, pod naslovom 'Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone'.

Ipak, film nije dokumentarac, pa i kritičar Ebert ističe da ovaj triler 'ne tvrdi da se temelji na činjenicama, već pruža likove i situacije koje imaju dosta paralela u stvarnom životu.' U svakom slučaju, proglašava film 'odličnim trilerom', baš kao što to uglavnom čine i ostali kritičari. Za Damona većina recenzenata kaže da mu je uloga Bournea dala uvjerljivost i u ovoj ulozi, a glavne zamjerke filmu tiču se njegovog angažmana. Ipak, kao što je to jedan kritičar primijetio za Greengrassove filmove: 'Za United 93' govorilo se da je snimljen prerano, a za ovaj film kažem: Bilo je i vrijeme!'