Mostar United - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mostar United

Mostar United

(2008.)

Stefilm produkcija, Petra Pan Film Produktion/Restart

73' dokumentarni, sportski

Režija:           Claudia Tosi

Scenario:        Claudia Tosi

Producent/i:   Edoardo Fracchia, Petra Seliškar

Zemlja:          Italija, Slovenija

Linkovi:

službena stranica

Mostar United

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Nakon rata, Mensud se bori i u miru - razjedinjeni Mostar pokušava pomiriti trenirajući djecu u nogometnoj školi kluba Velež.

Mensud se borio u ratu u BiH, branio je svoj rodni grad Mostar i Stari most. Sada kad se mir vratio, Stari most je obnovljen, a Mensud se opet bori - ovaj put protiv novog nacionalističkog mentaliteta. Podijeljen i ostrašćen etničkim sukobom, Mostar više sliči na dva geta podijeljena velikim bulevarom, nego na veseli balkanski Pariz, kakav je bio prije rata.

Ocrtavajući atmosferu u kojoj odrastaju mladi Mostarci, film prati Mensuda, trenera kadeta i juniora legendarnog nogometnog kluba 'Velež', koji osim nogometu dječake poučava o tome da 'svaka podjela onemogućava napredak'. Film je to o Mostaru danas, potpuno podijeljenom na dvije strane, hrvatsku i bošnjačku, u kojemu se čini da su skakači sa Starog mosta jedna od najljepših poveznica sa predratnim gradom.

Iako se djeca koju trenira, a među njima i Mensudov sin Dženan, praktički ne sjećaju rata, svakodnevno se susreću s međunacionalnim konfliktima, idu u gimnaziju s dva nastavna programa u kojima se predaju dvije istine o ratu u etnički podijeljenim razredima. Sve to u gradu koji se nekada dičio zajedništvom i multikulturalnošću. No Mensud ne odustaje, redovito organizira mješovite nogometne turnire, ne bi li igrače naučio vrijednostima jedinstva i prijateljstva

Njegov sin Dženan, jedan od njegovih igrača, ne može više podnijeti tu borbu. Sanja da zaigra za veliku europsku nogometnu momčad i da živi u sigurnom okruženju.


'Mostar United', trailer. 

Redateljica je pohvaljena jer je 'bez namjere da zauzima strane, četiri godine pratila segmente života Mensudove obitelji u kojoj su se neprekidno smjenjivale nade i razočarenja', a talijanski recenzent je primijetio da je 'ovo priča o Bosni i Hercegovini danas, i ne samo o tome.'