Zakon braće - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zakon braće

Zakon braće

Brothers (2009.)

Lionsgate/Pa-dora

104' drama, triler, ratni

Režija:           Jim Sheridan

Uloge: Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Tobey Maguire, Clifton Collins Jr.

Scenario:        David Benioff

Producent/i:   Michael De Luca, Ryan Kavanaugh, Sigurjon Sighvatsson

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
službene stranice

Zakon braće

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.19
26
0.00

Nestali vojnik (Tobey Maguire) vraća se iz rata i shvaća da se mlađi brat (Jake Gyllenhaal) zbližio sa njegovom ženom (Natalie Portman). Drama Jima Sheridana.

'Zakon braće' je moćna priča o dva posve različita brata; kapetanu Samu Cahillu (Tobey Maguire) i mlađem bratu Tommyju Cahillu (Jake Gyllenhaal). Sam je marinac koji se 4. put sprema otići na dužnost i čvrst obiteljski čovjek. Oženjen je djevojkom iz srednje škole Grace (Natalie Portman), s kojom ima dvije djevojčice (Bailee Madison, Taylor Geare). Tommy je njegov karizmatični mlađi brat koji je upravo izišao iz zatvora i uvijek se koristi dosjetkama i šarmom kako bi se izvukao iz situacije.

Sam odlazi u Afganistan i biva proglašen mrtvim kada se njegov helikopter sruši u planinama. Kod kuće obitelj doživljava šokantnu prazninu, a Tommy pokušava zamijeniti brata u novonastaloj odgovornosti koja je nastala za Grace i djecu. Međutim, Sam nije mrtav; njega i njegova suborca zarobili su talibani. U nemilosrdnim afganistanskim planinama, Sam je izložen traumama koje prijete oduzeti mu vlastitu ljudskost. Istovremeno, kod kuće raste Tommyjevo samopouzdanje, a Grace i Tommy se počinju privlačiti. Njihov prijašnji animozitet nestaje, ali oboje se boje i srame međusobne privlačnosti koja je zamijenila tu nepodnošljivost.  

Kada se Sam neočekivano vrati u Sjedinjene Države, nervoza se nadvija nad cijelu obitelj. Sam, netipično povučen i nestabilan, postaje sumnjiv prema supruzi i bratu. Njihove obiteljske uloge su gotovo zamijenjene, te se Sam i Tommy sukobljavaju na fizičkoj i mentalnoj razini. Tko će prevladati u prevrtljivoj obiteljskoj dinamici? I kako će se braća pomiriti s pitanjima ljubavi, odanosti i muškosti - te sa ženom koja se našla između njih?


'Zakon braće', trailer.

 

'Zakon braće' temelji se na 'Braći', danskoj drami iz 2004. koju je režirala i sunapisala Susanne Bier. Film je dobio nešto slabije kritike od danskog izvornika, ali je svejedno ipak imao dosta kritičara na svojoj strani. Ebert primjećuje da filmom dominira Tobey Maguire koji je pokazao 'mračne dubine' za koje kritičar priznaje da ih nikad nije vidio u Maguireu koji 'ima veliki talent da nas iznenadi'. Film je proglašen 'solidnom dramom o obitelji u ratu sa samom sobom' i hvali se izvanredan Sheridanov rad s glumcima.