Neka uđe onaj pravi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neka uđe onaj pravi

Neka uđe onaj pravi

Låt den rätte komma in (2008.)

EFTI/Continental Film

115' drama, horor, fantastika

Režija:           Tomas Alfredson

Uloge: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Ika Nord

Scenario:        John Ajvide Lindqvist

Producent/i:   Carl Molinder, John Nordling

Zemlja:          Švedska

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Neka uđe onaj pravi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
22
0.00

Hvaljena darkerska priča o zlostavljanom dječaku koji upoznaje neobičnu djevojčicu koja ne podnosi sunce, ulazi samo kada je pozvana i - pije ljudsku krv!

Okrutna, ali istodobno iznimno romantična priča smještena u Blackeberg, predgrađe Stockholma, 1982. godine. Priča govori o dvanaestogodišnjem dječaku Oskaru kojeg maltretiraju u školi i koji mašta o osveti. Jednoga dana upoznaje Eli, neobičnu djevojčicu njegovih godina, koja je puna suprotnosti. Izgleda zapušteno i mršavo, ali je istodobno jako lijepa i Oskar se u nju zaljubi. Ali, Eli nije poput drugih ljudi: ne podnosi sunce ni hranu, a da bi ušla u neku prostoriju, mora biti pozvana unutra. Eli daje Oskaru snagu da se osveti, ali kada shvati da Eli mora piti ljudsku krv kako bi preživjela, suočen je s odlukom. Koliko ljubav može oprostiti?


'Neka uđe onaj pravi', trailer.

Riječ je o još jednoj adaptaciji vampirskog romana, ovaj put onog kojeg je 2004. godine napisao John Ajvide Lindqvist. Velimir Grgić je istakao da je 'filmska verzija Tomasa Alfredsona briljantno izbalansirala romantični element klasične priče o odrastanju te krvavu vampirsku ambalažu' te naglasio da je 'sve to besprijekorno režirano, s odličnom dječjom glumom i bajkovitom, koliko i zastrašujućom snježnom atmosferom.' Roger Ebert primjećuje da je riječ o 'smrtno ozbiljnom filmu koji shvaća vampire jednako ozbiljno kao i 'Nosferatu'' te zaključuje da 'ako uklonite vampirske elemente, imate priču o dvoje usamljenih i očajnih klinaca sposobnih za mračna djela'.