Prorok - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prorok

Prorok

Un prophète (2009.)

Why Not Productions/Continental Film

150' krimi, drama

Režija:           Jacques Audiard

Uloge: Niels Arestrup, Hichem Yacoubi, Gilles Cohen, Antoine Basler, Leila Bekhti, Pierre Leccia

Scenario:        Jacques Audiard, Thomas Bidegain

Producent/i:   Pascal Caucheteux, Martine Cassinelli

Zemlja:          Francuska, Italija

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Prorok

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
12
0.00

Zatvorski film o mladiću koji se sve bolje snalazi u zatvoru nakon što se priključi jednoj od bandi. Nagrađivani film Jacquesa Audiarda.

Junak 'Proroka' je 19-godišnji Malik El Djebena (fantastični debitant Tahar Rahim) koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt. Premda je cijeli život proboravio po popravnim domovima, ovo mu je prvi boravak u 'pravom' zatvoru pa nastoji ostati po strani, izvan dvije vladajuće struje - korzikanske i muslimanske mafije, nadajući se da će što prije izaći.

S druge strane, vani ga ne čeka bolji život – nepismen je, bez perspektive i nema nikog tko bi mu pomogao da se snađe. Nakon što ga sadistički šef korzikanske mafije, César Luciani, regrutira u svoju bandu, ostali Korzikanci počnu na mladića gledati kao na 'prljavog Arapa', a muslimani u njemu vide izdajicu. S vremenom, Malik se počinje sve bolje snalaziti u zatvorskom sustavu, a i život s druge strane ograde počinje dobivati novu perspektivu.


'Prorok', trailer.

Osim nominacije za stranog Oscara i iznenađujuće visokog plasmana na svjetskim box office listama, zadnji film tihog francuskog majstora Jacquesa Audiarda ('Čitaj mi s usana', 'Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo') dosad je pomeo tridesetak važnih svjetskih nagrada - devet Cesara 2010. (za najbolji film, režiju, montažu, scenarij, fotografiju, scenografiju, glavnog i sporednog glumca te najboljeg debitanta), nagradu BAFTA-e za najbolji film na stranom jeziku, veliku nagradu žirija u Cannesu te mnoge druge.

Kritičari su ovu brutalnu i briljantno režiranu zatvorsku dramu opisali kao 'pravi umjetnički film s mišićima' (Guardian) i 'klasičnu priču o odrastanju prerušenu u realistično ruho' (Hollywood Reporter).