Prorok - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prorok

Prorok

Un prophète (2009.)

Why Not Productions/Continental Film

150' krimi, drama

Režija:           Jacques Audiard

Uloge: Niels Arestrup, Hichem Yacoubi, Gilles Cohen, Antoine Basler, Leila Bekhti, Pierre Leccia

Scenario:        Jacques Audiard, Thomas Bidegain

Producent/i:   Pascal Caucheteux, Martine Cassinelli

Zemlja:          Francuska, Italija

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Prorok

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
12
0.00

borosana 07.05.2011 Ocjena recenzije : 0.0

jako dobro

odličan film. sve ostalo pročitajte kod dinny

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bozakis 10.04.2010 Ocjena recenzije : 0.0

4

Uglavnom to je to,dobar,zanimljiv i ne dosadan film.Sve ostalo procitajte kod Dinny-a

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dinny 30.03.2010 Ocjena recenzije : 3.5

Uspjeh je prorocanstvo za ovaj film

Sto reci nego - Francuzi znaju napraviti film. Nisam osobiti ljubitelj francuskog jezika, pa otuda i odbojnost prema francuskim filmovima. Zadnji koji sam odgledala bio je Vincent Casselov "L'instinct de mort", i, iako iznimno dobar, nije bilo dovoljno da ne budem sumnjicava prema Prophetu.
Ali...

U filmu se vidi da Francuzi pridaju puno vise paznje detaljima od Hollywooda. Scena gdje nakon ulaska u automobil i pucanja u njemu lik oglusi me iznenadila. U Hollywoodu svi pucaju izbliza, u liftovima, malim sobama, motelskim wc-ima i svi imaju savrsen sluh odmah poslije toga. Neovisno o vrsti oruzja i svemu ostalom...Bombe padaju okolo, kalasnjikovi rafalaju, eksplozivi su aktivirani a tenkovi ruse sve pred sobom - no svi se savrseno cuju.

Odredena doza nimalo ublazenog zatvorskog nasilja i bespostedne borbe za zivot se vidi i u odredenim scenama koje iznenaduju necenzuriranom brutalnoscu. Scena u kojoj mladic mora nauciti razgovarati sa ziletom u ustima kako se ne bi posumnjalo nista, pa nakon masu propalih pokusaja pljuje krv je bolna cak i za gledanje.

Osim donekle i standardne zatvorske "I'll give him an offer he cant refuse" tematike, film se bavi i jos jednom temom - odnosom Francuza prema muslimanima iz Francuske. Za njih su sve to "dirty Arabs" koji su tu da ih sluze, u protivnom je jasno pokazano kako tu nisu dobrodosli niti tu spadaju. Film koji ce (vec je) vjerojatno dotaknuti muslimanski dio publike u Francuskoj.

Glavni glumac pricu zapocinje kao izgubljeni i prestrani djecak i kroz film postaje snalazljiv covjek koji sve vise prihvaca rizik, ali i gubi skrupul. "Ispekao je zanat", rekli bi kod nas.
Ono sto je dobro je da mu je izgled jako uvjerljivo prilagodjen prici, a i gluma je puno manje isforsirana.
Nema Hollywoodskog humora, glumci su ozbiljni ali uvjerljivi.

Iako traje relativno dugo u odnosu na neki prosjek (2,5 sata), za ljubitelje OZa, zatvorskih resetki i nepredvidive drame sa dobrim zapletom ce ovo biti prava poslastica.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: