Paranormalno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Paranormalno

Paranormalno

Paranormal Activity (2009.)

Blumhouse Productions/VTI

99' horor, triler, psihološki

Režija:           Oren Peli

Uloge: Katie Featherston, Micah Sloat, Michael Bayouth

Scenario:        Oren Peli

Producent/i:   Jason Blum, Steven Schneider, Oren Peli

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
službene stranice

Paranormalno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.98
49
0.00

Mladi par ne može mirno spavati jer nepoznata sila opsjeda njihovu kuću. Najkomercijalniji horor svih vremena!

Katie i njezin dečko Micah žive zajedno već tri godine i najednom ih nešto počinje proganjati dok spavaju. Katie otkriva Micahu da nju, otkad je imala osam godina, nešto opsjeda. Skeptični Micah kupuje kameru kako bi snimio paranormalnu aktivnost u kući tijekom noći. Katie zove Fredrichsa da im pomogne, no on objašnjava da je on samo stručnjak za duhove. Pa ipak, kada osjeti prisutnost Zla, savjetuje paru da nazovu stručnjaka za demone...


'Paranormalno', trailer.

'Paranormalno' je nezavisni film koji je navodno snimljen za samo 15.000 dolara, a zaradio je preko 100 milijuna dolara. Svoju premijeru imao je na Screamfest Film Festivalu i Slamdanceu, nakon čega je dobio odlične kritike i zaslužio kino distribuciju u Americi i ostatku svijeta. James Berardinelli proglasio je film  'jezovitim' i 'uznemirujućim', iako ga izjednačava s 'Blair Witch Projectom' koji također izgleda kao 'slučajno pronađena dokumentarna snimka'. Ebert zaključuje da je to 'genijalan mali horor' koji pokazuje da 'tišina i iščekivanje mogu biti efektniji nego frenetična montaža i specijalni efekti'.

Mala napomena: postoji nekoliko verzija filma, a ova verzija nije ona originalna koja je prikazana na festivalima. Detaljne informacije o različitim verzijama i originalni kraj filma možete pogledati na linku ovdje. Hrvatsko izdanje DVD-a sadrži i alternativni kraj filma koji je opisan u gornjem linku.

s.p.