Knjiga iskupljenja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Knjiga iskupljenja

Knjiga iskupljenja

The Book of Eli (2010.)

Alcon Entertainment/Blitz

118' akcija, avantura, ZF

Režija:           Albert Hughes, Allen Hughes

Uloge: Denzel Washington, Gary Oldman, Malcolm McDowell, Michael Gambon, Mila Kunis

Scenario:        Gary Whitta

Producent/i:   Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Joel Silver, David Valdes, Denzel Washington

Zemlja:          SAD

Linkovi: službene stranice
Imdb

Knjiga iskupljenja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
43
0.00

Postapokaliptična akcijska avantura u kojoj Denzel Washington hoda razorenom Amerikom sa Svetom knjigom, a razbojnik Gary Oldman je se pokušava domoći.

U ne tako dalekoj budućnosti, tridesetak godina nakon konačnog rata, samotnjak Eli hoda pustopoljinom koja je nekoć bila Amerika. Prazni gradovi, srušene autoceste, sasušeno tlo – sve oko njega ukazuje na katastrofalno uništenje. Ovdje nema civilizacije, nema zakona. Ceste pripadaju bandama koje bi čovjeka ubile zbog cipela, malo vode... ili bilo čega. Međutim, ovome putniku nisu dorasle.

Eli (Denzel Washington) je postao ratnik iz nužde, a ne vlastitim izborom, želi samo mir, ali ako ga se izazove, sasjeći će napadače prije nego što uvide da su počinili smrtonosnu grešku. Ono što on tako žestoko brani nije njegov život, nego njegova nada za budućnost; nada koju je imao i štitio 30 godina i koju je odlučan ostvariti. Potaknut svojom predanošću i vođen vjerom u nešto što je veće od njega samoga, Eli čini sve kako bi preživio – i nastavio dalje.

Samo jedan čovjek u ovome uništenom svijetu razumije moć koju ima Eli i odlučan ju je učiniti svojom: Carnegie (Gary Oldman), samoimenovani vladar provizornog grada lopova i razbojnika. U međuvremenu, Carnegiejevu posvojenu kći Solaru (Mila Kunis) Eli fascinira iz posve drugog razloga: nudi joj pogled na ono što postoji izvan domene njezinoga očuha. Eli se bori da ispuni svoju sudbinu i pomogne uništenom čovječanstvu...


'Knjiga iskupljenja', trailer.

Kritičari su ovaj film obično uspoređivali s dramom 'The Road' koja ima sličnu, postapokaliptičnu tematiku. U ovoj usporedbi 'Knjiga iskupljenja' je prošla lošije, pa tako kritičar Orlando Sentinela ističe 'Road' kao bolji film, a u Entertainment Weeklyju ovaj film opisuju kao 'Mad Max 2' bez utrke autiju', odnosno kao 'The Road' bez ljudskosti'. Ipak, bilo je i pohvala pa Ebert tvrdi da je 'film vrlo gledljiv i odlično izgleda', a iako ima zamjerki na kraj filma, zaključuje da barem 'završetak filma nije predvidljiv.'