Sveti Georgije ubiva aždahu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sveti Georgije ubiva aždahu

Sveti Georgije ubiva aždahu

(2009.)

Radio Televizija Srbije (RTS), Yodi Movie Craftsman, Zillion Films

120' ratni, melodrama, spektakl

Režija:           Srđan Dragojević

Uloge: Lazar Ristovski, Milutin Milošević, Nataša Janjić, Bora Todorović, Branislav Lečićc

Scenario:        Dušan Kovačević

Producent/i:   Srđan Dragojević, Milko Josifov, Dušan Kovačević, Biljana Prvanović, Lazar Ristovski

Zemlja:          Srbija, BiH, Bugarska

Linkovi: Imdb
službene stranice

Sveti Georgije ubiva aždahu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
7
0.00

Srpska povijesna drama Srđana Dragojevića o ljubavnom trokutu koji se odvija u klaonici Prvog svjetskog rata. Glavna heroina - Nataša Janjić!

Okosnicu filma čini pomalo bizarna priča iz 1. svjetskog rata koju je scenarist Dušan Kovačević davnih dana čuo od svog djeda. Ona govori o animozitetu dvije grupe unutar jednog srpskog sela 1914. S jedne strane bili su tjelesno sposobni muškarci, a s druge invalidi veterani iz dva prethodna balkanska rata. Potonji su navodno iskorištavali odsustvo sposobnih vojnika i predstavljali 'opasnost' za njihove žene i sestre.

Da bi spriječila pobunu, srpska Komanda odlučuje poslati invalide na prvu liniju fronta, u poznatu Cersku bitku i tako riješiti problem. Ovi neobični događaji pozadina su nastanka ljubavnog trokuta između zgodnog mladog ratnog invalida i švercera Gavrila (Milutin Milošević), lokalnog policajca Ðorđa (Lazar Ristovski) i njegove žene, zavodljive i slobodoumne slikarice Katarine (Nataša Janjić), koji se okončava kao u grčkoj tragediji.


'Sveti Georgije ubiva aždahu', trailer.

Redatelj Srđan Dragojević je u opširnom intervjuu za Filmski.net najavio film koji je već pri snimanju digao prašinu zbog troškova snimanja od 4.5 milijuna eura. Stoga su neki kritičari ocijenili da je to film od 5 milijuna eura koji uopće ne izgleda kao da je toliko utrošeno u njega, a srpski Press sažeo je reakcije kritičara u 'kritika ubila aždahu'. Ocjene većine su da je riječ o 'prosječnom filmu' koji je 'nedovršen' i 'bez pravih emocija'. Ipak, publika je rado gledala taj spektakl s romantičnim podzapletom, a kritičarka Politike Dubravka Lakić pohvalila je široku redateljsku erudiciju, koja se prema njoj vidi u citiranju 'Apokalipse danas' i filmova Sergia Leonea.