Muškarci koji bulje u koze - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Muškarci koji bulje u koze

Muškarci koji bulje u koze

The Men Who Stare at Goats (2009.)

BBC Films

94' komedija, ratni

Režija:           Grant Heslov

Uloge: George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Rebecca Mader, Stephen Lang

Scenario:        Peter Straughan

Producent/i:   George Clooney, Paul Lister, Grant Heslov

Zemlja:          SAD i Velika Britanija

Linkovi: Imdb
službene stranice

Muškarci koji bulje u koze

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.30
27
0.00

mareva 11.08.2012 Ocjena recenzije : 4.0

srednje urnebesno

Film je ispao baš kakvim sam ga zamišljala. Nisam fan Clooney-a, ali ovakve mu uloge najbolje pašu tako da iako mi je njegov glas iritantan, a on je glavni lik u filmu, ne mogu reći da bi netko drugi bolje odglumio nešto tako blesavo, poluistinito a s tako ozbiljnom facom. E, sad šta se tiče same teme, mislim da je dobro obrađena. Negdje sam pročitala o tom gledanju na daljinu, i na istom sam mjestu naišla na mučenje muzikom koju su zatvorenicima puštali non-stop. Ako se možemo u nešto pouzdati, onda je to da će ljudski mozak (onaj na LSD-u) smisliti sve maštovitije metode mučenja. Jao si ga onima u Guantanamu. Šta se tiče odabira glumaca, čisto su ok. Bridges je odličan kao vojnik-budist-svećenik i on je jedan od onih koji podignu čitav film. Ewan je bio bez neke karizme i jedini trenutak kad sam skužila da je on taj koji priča tu priču je zadnja sekvenca. Barem nisu uprskali kraj.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 02.04.2012 Ocjena recenzije : 4.5

'Nova zemlja'

Dvojica vlasnika producentske kuće nastavljaju saradnju.Ovog puta radi se o komediji inspirisanoj (navodno) istinitim dešavanjima koje je Jon Ronson opisao u svojoj knjizi 'The Men Who Stare at Goats'.Dakle, Grant Heslov režira, a njegov kompanjon George Clooney tumači lik Lyn Cassadyja, pripadnika eksperimentalne američke vojne jedinice 'Nova zemlja'.Peter Straughan je prilagodio priču u filmski scenario, gde se na satiričan način prikazuje kako se sve može ratovati protiv potencijalnog neprijatelja.Bob Wilton (Ewan McGregor) je novinar kome ide loše u privatnom životu, pa prihvata izazov da krene u potragu za senzacionalističkom pričom.Pridružuje se čudnom tipu Cassadyju koji je u misiji pronalaženja čoveka po imenu Bill Django (Jeff Bridges), inače pionira u alternativnom načinu ratovanja, zasnovanom na zapanjujućim parapsihološkim moćima, pripadnika misteriozne 'New Earth Army'...Pošto smo gledali niz filmova i TV -serija sa tematikom korišćenja nekonvencionalnih metoda u cilju stvaranja super-vojske koja bi obezbedila supremaciju USA, u nameri da zaštite svet (kako plemenito od njih...), evo sada pokušaja da se takve priče sagledaju iz drugačijeg ugla, u jednom satirično-šaljivom tonu.Radnja ima svoj ritam, a to znači uvod, zaplet i posle dosta peripetija i konačni rasplet, tako da je ispoštovan obrazac u snimanju filmova ovakve tematike.Naravno, svi likovi daju svoj doprinos u nastojanju da celokupna priča izgleda što otkačenije i neverovatnije.Zato je glumačka ekipa u principu dobro odradila svoj posao, a što je gledajući napravljeni kasting, ruku na srce i bilo za očekivati.Utisak je da su se glumačke zvezde dobro zabavljale na snimanju, pokušavajući da svoje likove prikažu što uverljivije, gde nam preko gegova i uvrnutih dijaloga serviraju nekakav humor.Problem je što materija koja se obrađuje na satiričan način, pomalo je ipak nepodesna i malo teža za razumevanje od strane razmažene publike.A kada većina ne veruje u ono što gleda, razumljivo je da se izraz lica prosečnog gledaoca od kiselog osmeha veoma brzo transformiše u stanje ravnodušnosti, pa čak i blagog razočaranja, odmah po okončanju odjavne špice.Dakle iako ova komedija ima nekoliko dobrih momenata (npr. scena likvidacije koze iz daljine je zaista urnebesna), ipak to nije bilo dovoljno da se uzdigne od prosečne, mada neuobičajene, komedije.Ako ste zagriženi fan Jeffa Bridgesa ili možda George Clooneyja verovatno ćete da gledate film, u protivnom mogli biste ovo i da preskočite.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

pinkRay 22.07.2011 Ocjena recenzije : 5.0

...

hmm.. zanimljiv film.. odlicna satira. dobri glumci, nasmijat ce vas, ponekad navesti na razmisljanje. moze se pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tea 20.07.2010 Ocjena recenzije : 3.33

Fora film

U nekoliko navrata sam se stvarno iskreno nasmijala gledajući ovaj film iako komični segment uopće nisam očekivala. Totalno otkačen film o američkoj vojsci i jednoj od njezinih jedinica koja na neobičan način pristupa vojnoj obuci me stvarno iznenadio i zabavio. George Clooney klasično dobar, Ewan McGregor sjajan, Kevin Spacey bahato uvjerljiv i genijalan Jeff Bridges jamac su da će se film svidjeti većini koja ga pogleda.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 05.04.2010 Ocjena recenzije : 0.0

dobra parodija

Odlična zabava u maniri braće Coen

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tomislav19 12.03.2010 Ocjena recenzije : 2.0

Čudan film

Film je stvarno čudan...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

1ns0mn1a 22.02.2010 Ocjena recenzije : 1.0

odlično čudan film

Ja kad bih sad htjela ispričati nekome što se dešava u ovom filmu ja to ne bih mogla...zapravo, ne bih znala to da učinim.
Ta činjenica ne čini film lošim, upravo suprotno meni je film bio stvarno odličan.
Ali malo upozorenje za ovaj film. Ukoliko odete gledati taj film i ukoliko doživite prvih par fora(šala iliti pošalica), ili naročito George clooneya i njegove nebuloze glupima, djetinjastima ili bilo kakvim lošim onda lijepo ustanite iz kina i odite kući (ili ugasite komp, zavisno o tome gdje film gledate).
Ukoliko se dovoljno uživite vidjet ćete da je film ooodličan.
Humor, popraćen likovima koji su sami po svojoj pojavi komični, te prožet glumom, i to usudim se reći ooodličnom glumom(naročito Clooneyevom, taj čovjek je mene stvarno uvjerio da je Jedi) je neobičan i nesvakidašnji što ovaj film čine stvarno odličnim i sasvim jednim od onih filmova koje preporučam da se pogledaju.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 15.01.2010 Ocjena recenzije : 2.38

Muškarci koji bulje u koze

Evo gledam film ,malo vise od pola,i nemogu vise.Film je pravog naziva,a mi smo Muškarci koji bulje u koze..bez uvrede!Meni je ovo bezze..hocu bolji film od KlunijaSta je ovo?Fini glumci i treba da je komedija??Sa ovakvom ekipom trebao je biti urnebesan zabavni film.Je li to niko ne smije reci da je ovo totalno bez veze??Sta trebam reci?Meni je ovo d.o.s.a.d.n.o.!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 13.01.2010 Ocjena recenzije : 3.25

'Now more than ever, we need the Jedi.'

U novije vrijeme čest Clooneyev suradnik Grant Heslov uzima redateljsku stolicu i režira 'The Men Who Stare at Goats', dobro zamišljenu satiru koja govori o tome koliko je američka vojska spremna otići u ludosti svojih postupaka. Naime, radnja filma se bazira na tome da je američka vojska koristila i razvijala psihičke moći svojih vojnika kako bi se borili protiv protivnika umom a ne oružjem. Naravno da je to bio jako glup i neuspješan plan onih koji su bili opterećeni 'Star Warsom' (Jedi ratnici), no kraj koji nam pokazuje da se pravi postupci jedino mogu napraviti ako je vojska na drogama zapravo daju veliku pljusku politici američke vojske kako danas tako i prije, u vrijeme kada je i sam Reagan htio upotrebljivati astrologiju na sličan način. Naravno da se film mnogima neće svidjeti, ali u moru izrazito zaglupljujućih filmova evo jednoga koji je puno inteligentniji i služi kao primjer dobre satire. 'The Men Who Stare at Goats' nije odličan film jer za to je satira trebala biti još britkija ali dovoljno je zabavno gledati redom odlične glumce poput Clooneya, Bridgesa (Lebowski u uniformi) i Spaceya kako se zabavljaju ispred kamere. Na samom početku piše da bi se iznenadili koliko toga je istinito i upravo tu film uzima smjer koji se možda neće svima svidjeti, ali komični dijelovi, izrazito zanimljiva premisa i dobri glumci čine 'The Men Who Stare at Goats' dobrim filmom. Ponekada treba povjerovati da se može proći kroz zid...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jelepap 13.01.2010 Ocjena recenzije : 2.67

Fantastična satira!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Planktoni 10.01.2010 Ocjena recenzije : 2.75

Čudno napravljen film

Vojna jedinica čiji članovi njeguju paranormalne sopsobnosti zvuči kao recept za dobru komediju. Još kad se doda glumačka postava: Clooney, McGregor, Spacey, Bridges, Lang...usput padaju neke koze...za očekivati je dobru zabavu. Ali ne.

Što ne vrijedi:
Scenarij zaista nije nešto. Pitanje je koliko su puta krojili film prije odjave jer film nije uopće zaokružena cjelina. Priča se seli s lokacije na lokaciju i tako do kraja filma gdje se gledatelj za vrijeme odjavne špice nađe s velikim upitnikom iznad glave. Slabo.

Što je dobro:
Glumci su dobro odglumili. Clooney je fino skinuo čovjeka za kojeg do kraja filma niste sigurni da li ga žaliti ili mu se smijati. Taj dio je stvarno dobro odradio. Slično pohvale idu i druge glumce...

Uglavnom, klasična priča...svi štosevi ispucani u foršpanu, glumci daju sve od sebe, no film svejedno nije vrijedan odlaska u kino.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: