Avatar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Avatar

Avatar

Avatar (2009.)

Twentieth Century-Fox Film Corporation/Continental Film

166' akcija, ZF, spektakl

Režija:           James Cameron

Uloge: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana, Giovanni Ribisi

Scenario:        James Cameron

Producent/i:   James Cameron, Jon Landau

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Imdb
Službene stranice

Avatar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.97
187
0.00

Spektakl Jamesa Camerona priča je o marincu u kolicima koji dobiva avatar - novo tijelo u kojem može preživjeti boravak na dalekom planetu.

Jake Sully je bivši marinac prikovan za invalidska kolica. Bez obzira na invaliditet, Jake je ratnik i borac. Regrutiran je i poslan na Pandoru, daleki planet na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji. Budući je Pandorina atmosfera otrovna, stvoren je Program Avatar kojim se ljudska svijest spaja na avatar, biološko tijelo na daljinsko upravljanje koje može preživjeti na smrtonosnom Pandorinom zraku.

Avatari su genetski modificirani hibridi ljudskog DNK i DNK Na'vija, urođenika s Pandore. Ponovno rođen u svom avataru, Jake može hodati. Njegova je misija infiltrirati se među Na'vije koji su postali glavna prepreka vađenju dragocjene rude. No, stvari krenu drugim smjerom kada lijepa Na'vijka Neytiri spasi Jakeu život. Jakea prihvati njen klan i on, prolazeći kroz mnoga iskušenja i avanture, polako upoznaje njihov način života. Kako se odnos Jakea i Neytiri produbljuje, on počinje uvažavati Na'vije te na kraju postaje dio njih. No, uskoro će biti stavljen na najveću kušnju i povesti ih u epsku bitku u kojoj će se odlučivati sudbina čitavog svijeta...

'Avatar', trailer.

U epskoj akcijskoj pustolovini 'Avatar' James Cameron vodi nas u veličanstveni 3D svijet kakav dosad nismo vidjeli. Na dalekom planetu Pandori jedan junak odlazi na put iskupljenja, predvodeći herojsku bitku za spas civilizacije izvanzemaljaca koju je prihvatio kao vlastitu. Zamisao za ovaj film se Cameronu javila prije 14 godina, no u to vrijeme nisu postojale tehnološke mogućnosti za ostvarivanje njegove vizije. Cameron je na filmu radio 10 godina, od čega posljednje četiri na samom snimanju.

Revolucionarna tehnologija, stvorena upravo za potrebe snimanja filma, nudi sasvim novo iskustvo filmskog doživljaja. Budžet 'Avatara' mogao bi premašiti brojku od 500 milijuna dolara čime bi ova epska avantura Camerona mogla postati najskuplji film u povijesti filmske industrije. Cameron je Oscara dobio kao redatelj filma 'Titanic' na kojem je također premašivao rokove i prekoračivao propisani budžet, ali mu se to isplatilo.

Film je dobio odlične kritike, čak je proglašen 'najljepšim filmom kojeg ćete ikad vidjeti', a jedine zamjerke išle su na račun predvidljive i dobro poznate priče. Ipak, film je pohvalio i poznati kritičar Kenneth Turan koji se žestoko posvadio s Cameronom zbog negativne kritike 'Titanica', a za ovaj film je imao samo hvale i proglasio ga je prijelomnim 3D filmom.

Sada svi iščekuju da vide kako će završiti ovaj projekt koji bi mogao pogurati ili usporiti prijelaz na 3D tehnologiju. 'Avatar' u hrvatska kina stiže 17.12., dan prije otvaranja u SAD-u, i to u posebnoj digitalnoj 3D tehnici. Planira se i posebna projekcija u sklopu Filmski.net Bruncha, i to 19.12.2009.

Continental je dao u ponudu DVD i Blu-ray izdanje 'Avatara' svaki na 3 diska:
- DVD izdanje: disk 1 s tri verzije filma, disk 2 s tri verzije filma i posebnim dodatkom 'A Message from Pandora', te disk 3 s izbačenim scenama i ekskluzivnim dokumentarnim filmom 'Capturing Avatar'
- Blu-ray izdanje: disk 1 s tri verzije filma, disk 2 s izbačenim scenama, ekskluzivnim dokumentarnim filmom 'Capturing Avatar' i posebnim dodatkom 'A Message from Pandora', te disk 3 s posebnim dodacima (dekonstrukcija scena, produkcijski prilozi, arhiva Avatara)