Satyricon Federica Fellinija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Satyricon Federica Fellinija

Satyricon Federica Fellinija

Fellini Satyricon (1969.)

Les Productions Artistes Associés/Continental film

128' avantura, komedija, drama

Režija:           Federico Fellini

Uloge: Martin Potter, Hiram Keller, Max Born

Scenario:        Federico Fellini, Brunello Rondi

Producent/i:   Alberto Grimaldi

Zemlja:          Italija, Francuska

Linkovi: imdb

Satyricon Federica Fellinija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Klasik Federica Fellinija koji kroz opis dekadencije starog Rima progovara o modernom dobu. 

Rim, I. st. n. e., Enkolpije i Ascilt prepiru se oko posjedništva dječaka Gitona, stoga prekinu prijateljstvo. Dječak odabira Ascilta uslijed čega se Enkolpije odluči ubiti no iznenadni potres ga u tome spriječi.

Nakon toga slijedimo Enkolpija kroz seriju pustolovina, kroz koje će biti ponovno ujedinjen s Asciltom, u trenutku kada pomognu jednom čovjeku u otmici hermafroditskog boga iz hrama. Hermafrodit umre, a Enkolpije za kaznu postaje impotentan. Krenut će u potragu za lijekom.

'Satyricon' je jedan od rijetkih preživjelih rimskih romana koji je sačuvan u fragmentima. Osoba koja je identificirana kao njegov autor je Gaj Petronije Arbiter, dvorjanin cara Nerona, kojeg su držali mjerom dobrog ukusa. Struktura romana je razlomljena, a sadržaj opisuje lutanja imućnoga Rimljanina po tadašnjoj Italiji i Grčkoj, koji je gost na raznim pompoznim gozbama i orgijama. To je poslužilo Felliniju u ostvarenju maštovitog i spektakularnog filma koji, prikazujući prošlost, progovara o suvremenom društvu.

Scene raskalašenih zabava, kičastih kazališnih predstava i spolnih devijacija djeluju kao autorov film 'La dolce vita' (koji je jedna od najslavnijih filmskih kritika društvene obijesti i dekadencije) prebačen u svijet staroga Rima, po mnogočemu sličnoga današnjemu.

Lari Plovanić