Julie i Julia - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Julie i Julia

Julie i Julia

Julie & Julia (2009.)

Columbia Pictures/Blitz

123' komedija, romansa, biografski

Režija:           Nora Ephron

Uloge: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina

Scenario:        Nora Ephron prema knjizi Julie Powell

Producent/i:   Nora Ephron, Laurence Mark, Amy Robinson, Eric Steel

Zemlja:          SAD

Linkovi: Službene stranice
Imdb

Julie i Julia

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
22
0.00

Komedija Nore Ephron koja poučava da možete promijeniti svoj život i ostvariti svoje snove - ako posjedujete pravi spoj strasti, opsesije i maslaca!

Julia je žena koja je zauvijek promijenila način na koji Amerikanci kuhaju. No, 1948. Julia Child (Meryl Streep) je bila obična Amerikanka koja je živjela u Francuskoj. Posao njenog muža ih je oboje doveo u Pariz, a ona je zbog svojeg neumornog duha žudjela da nešto radi. Pedeset godina kasnije, Julie Powell (Amy Adams) osjeća da je zapela. Bliži joj se trideseti rođendan, živi u Queensu i radi besperspektivan posao dok svi njeni prijatelji postižu zapanjujuće uspjehe u životu. Julie smišlja naizgled neuračunljivi plan da usmjeri svoju energiju; odlučuje provesti ravno godinu dana pripremajući svih 524 recepata iz kuharice Julie Child 'Ovladavanje umjetnošću francuske kuhinje' – i voditi Internet dnevnik o svojem iskustvu.


'Julie i Julia', trailer.

Redateljica, scenaristica i producentica Nora Ephron spojila je dvije istinite priče kroz adaptaciju dvije knjige memoara. Julia Child je u suradnji s Alexom Prud'hommeom napisala 'Moj život u Francuskoj', a spisateljica i kuharica Julie Powell je napisala 'Julie i Julia'. 'Moj život u Francuskoj' je priča same Child o godinama koje je provela živeći u Parizu nakon Drugog svjetskog rata. Nakon što je postala prva Amerikanka koja se školovala na slavnoj školi kuhanja Cordon Bleu, Child je promovirala francusku kuhinju u Americi pisanjem kuharice čija popularnost ju je dovela do karijere voditeljice televizijske emisije o kuhanju.

Pola stoljeća kasnije, 2002. godine, Njujorčanka Julie Powell, nezadovoljna vlastitom spisateljskom karijerom i prisiljena raditi emotivno iscrpljujući posao, odlučila je promijeniti svoj život, proći kroz remek djelo Julie Child i skuhati 524 recepta u 365 dana. Uz podršku svog muža Erica Julie je počela pisati uspone i padove svog golemog projekta. Powelličin dnevnik je postao toliko popularan da je, poput svoje prethodnice Child, objavila svoju kulinarsku pustolovinu: 'Julie & Julia: Moje godine opasnog kuhanja'.

Istovremeno, producentica Amy Robinson je razmišljala o ekranizaciji ljubavne priče Julie i Paula Childa. Kada je čula da je producent Eric Steel otkupio prava na ekranizaciju priče o Powell, Robinson je predložila da spoje te dvije priče. Projekt je privukao pažnju scenaristice/redateljice Nore Ephron, a ona je za film angažirala legendarnu Meryl Streep i talentiranu Amy Adams. Producent Laurence Mark izjavio je da je 'ono što spaja ove dvije priče strast koja im je dala snagu u teškim trenucima u životu, a u oba slučaja je to bila strast prema hrani. Film također govori o braku; koliko je brak proces održavanja jedne jako osjetljive ravnoteže. Obje žene u filmu su to nekako spoznale i bez obzira na uspone ili padove, one su lude za svojim muževima, jednako koliko su oni ludi za njima.'

Kao što možete zaključiti iz sadržaja filma, riječ je o ženskom filmu u kojem muškarci i doslovce imaju sporednu ulogu, tj. ulogu partnera koji bezuvjetno podržavaju svoje žene-kuharice. Roger Ebert se duhovito pita ne bi li onaj muž koji živi s tako opsesivnim kuharicama trebao imati strpljenje sveca. Zatim zaključuje da muž Julije Child Paul i JEST prikazan u filmu kao svetac, 'što objašnjava njezin brak'. S druge strane, kritičarka MaryAnn Johanson ističe nepretencioznost filma s 'pričom o dvije žene koji čine nešto za sebe'. Hvali priču punu živosti i poleta, te finih detalja kao što su posebne vrste peciva, tjestenine, kolači...i ostale poslastica od kojih samo kažemo: mmmmm!