Revanš - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Revanš

Revanš

Revanche (2008.)

Prisma Film, Spielmannfilm/Continental Film

121' krimi, drama, triler

Režija:           Götz Spielmann

Uloge: Johannes Krisch, Irina Potapenko, Andreas Lust

Scenario:        Götz Spielmann

Producent/i:   Heinz Stussak, Götz Spielmann, Sandra Bohle, Mathias Forberg

Zemlja:          Austrija

Linkovi: Imdb
Službene stranice

Revanš

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Nagrađivana austrijska krimi drama o junaku koji pokušava napustiti svijet zločina, ali poslije jedne tragedije počinje sanjati osvetu.

Junak 'Revanša' bivši je zatvorenik Alex (Johannes Krisch), vozač i 'katica za sve' zloglasnog vlasnika bordela Konecnog. Alex namjerava opljačkati banku u udaljenom austrijskom selu, raskrstiti s bečkim polusvijetom i započeti novi život s ukrajinskom prostitutkom Tamarom. U isto vrijeme, u istom selu, novi život započinju policijski novak Robert i njegova žena Susanna. Kad igrom slučaja Robert ubije Tamaru, Alexove snove o mirnom životu zamijenjuju misli o osveti, a lagani krimić postaje tragedija grčkih proporcija...

Ovaj film je prvi veliki internacionalni uspjeh austrijskog redatelja Götza Spielmanna, dobio je nominacija za Oscara u kategoriji stranog filma 2009., nagradu na Berlinaleu i Nagradu 'Od A do A' za najbolji regionalni film Motovuna 2008. Kritičari su ga proglasili 'nepredvidljivim neo noirom' i 'jednim od najboljih filmova godine', te 'hanekeovskom, kirurški precizno režiranom suvremenom pričom o moralu'.