Nemilosrdni gadovi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nemilosrdni gadovi

Nemilosrdni gadovi

Inglourious Basterds (2009.)

The Weinstein Company, A Band Apart/Continental film

153' triler, ratni, crna komedija

Režija:           Quentin Tarantino

Uloge: Brad Pitt, Eli Roth, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Til Schweiger, Daniel Brühl, Diane Kruger, Harvey Keitel, Samuel L. Jackson

Scenario:        Quentin Tarantino

Producent/i:   Lawrence Bender

Zemlja:          SAD, Njemačka, Francuska

Linkovi:

službena stranica
imdb

Nemilosrdni gadovi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.02
102
0.00

Nijedan nacist nije siguran kada Gadovi krenu u nemilosrdni pohod koji završava s napadom na Hitlera. Tarantinova verzija Drugog svjetskog rata!

Francuska, za vrijeme njemačke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Njemački časnik SS-a Hans Landa ubija cijelu porodicu mlade Židovke Shosanne. Ona nakon toga odlazi u Pariz gdje dobija novi identitet i postaje vlasnica kina. Poručnik Aldo 'Apache' Raine organizira grupu židovskih vojnika koji su angažirani da obavljaju akcije u pozadini i vrše teror nad nacistima. Odredu prozvanom 'Gadovi' pridružuje se njemačka glumica i saveznička tajna agentica Bridget von Hammersmark koja im pomaže u misiji napada na lidere Trećeg Reicha. No, njihov plan miješa se s planom Shosanne, koja u svom kinu dobiva priliku izvesti vlastitu osvetu nad nacistima...


'Nemilosrdni gadovi', trailer.

Film počinje s izravnom posvetom špageti-vesternima i neizostavnom glazbom Ennia Morriconea, no ne događa se za vrijeme Divljeg Zapada, već u svijetu alternativnog Drugog svjetskog rata, onakvog kakav postoji samo u mašti Quentina Tarantina. Film je i posveta eksploatacijskim filmovima pa ima dosta scena u kojima odred židovskih osvetnika ubija Nijemce, mlati ih bejzbolskim palicama, skalpira ih uživo i unakazuje, tako da su se židovski kritičari pobunili da ovdje Židovi izgledaju kao - nacisti.

Tarantino voli živopisne likove svih vrsta, pa odred Gadova predvodi južnjak indijanske krvi (Brad Pitt sa zategnutim naglaskom), a tu su još i pošteni Nijemci, francuski crnac, te njemačka i francusko-židovska femme fatale. A da ne spominjemo da u filmu gostuju i Mike Myers kao britanski general, glasovi Harveya Keitela i Samuela L. Jacksona, te plejada europskih glumaca.

No, iznad svih se ističe Christoph Waltz koji igra ulogu šarmantnog i okrutnog esesovca. Njegov Hans Landa je lik za kojeg Tarantino kaže da je 'možda i najbolji lik kojeg je stvorio', a Waltz ga igra s toliko užitka da je uspio fascinirati i one koji mrze film. Publika i kritičari već ističu karizmatičnog Waltza kao glavnu zvijezdu filma, traže za njega Oscara i sve više ga uspoređuju s Ledgerovim Jokerom. U ovom filmu Austrijanac Waltz jednako odlično glumi i na njemačkom i engleskom i francuskom i talijanskom, a zna se koliko pažnje Tarantino posvećuje dijalogu. Film i traje dva i pol sata jer se njegovi junaci stalno verbalno nadmudruju, pa ne očekujte akcijski ili možda povijesni film - ovo je klasični Tarantino u kojem su likovi, dijalozi i soundtrack bitniji od povijesnog predloška.

'Nemilosrdni gadovi' iliti 'Inglourious Basterds' su projekt koji je Tarantino spremao čitavo desetljeće, a scenarij se stalno širio i nadograđivao. Početna ideja bio je film o Drugom svjetskom ratu u stilu 'Dvanaestorice žigosanih', to se iskristaliziralo u ideju o modernom špageti-vesternu smještenom u okupiranu Francusku. Kao i obično, Tarantino je okupio brojne slavne glumce, glavna zvijezda je Brad Pitt kojem u odredu Gadova pomaže Eli Roth, od europskih glumaca tu su Mélanie Laurent, Michael Fassbender, Christoph Waltz, Til Schweiger, Daniel Brühl i Diane Kruger, a u epizodnim ulogama pojavljuju se i već spomenuti Harvey Keitel i Samuel L. Jackson, te Enzo G. Castellari koji je režirao talijanski ratni film po kojem je ovaj film i dobio naslov - samo u iskrivljenoj verziji.

Film je imao premijeru u Cannesu i dobio iznenađujuće dobre kritike, s čak 87% pozitivnih kritika na Rotten Tomatoesu. Iako je prije par desetljeća kritizirao Sergia Leonea zbog 'predugog' remek-djela 'Bilo jednom na Divljem Zapadu', Roger Ebert sada hvali njegovog 'učenika' Tarantina i naziva ovaj film 'velikim i hrabrim' i preporučuje višestruko gledanje. James Berardinelli ocjenjuje da je ovo 'najbolji Tarantinov film poslije 'Paklenog šunda' i 'najdrskiji film o Drugom svjetskom ratu ikad snimljen'. Kritičar Timea kaže da bi Tarantino mogao prevariti svoje fanove koji bi mogli pomisliti da gledaju 'holivudski film s Bradom Pittom', jer u biti dobivaju 'najluđi europski film godine.'

Oni kojima se film ne sviđa najčešće imaju zamjerke na Tarantinovu 'djetinjastu ljubav prema trivijalnom' zbog koje zatrpava film brojnim filmskim posvetama. Rick Groen procjenjuje da 'nitko osim Tarantina ne bi mogao napraviti ovaj film', a zatim zaključuje da nitko osim njegovih vjernih fanova neće biti zadovoljan što ga je napravio. Michael Sragow je najkritičniji prema filmu i kaže da je jedina nada filmu 'da će ga publika prihvatiti na isti način kao što se prihvaća 'Proljeće za Hitlera' koje je tako loše da ljudi misle da je dobro.' Ipak, i kritičarka Salon.coma kojoj je film povremeno 'dosadan' i 'samozadovoljan' ističe da film može 'ponovno gledati s užitkom', a čak i oni koji mrze film ističu nastup Christopha Waltza kao ludo zabavan.

s.p.

s.p.