Stranac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Stranac

Stranac

Outlander (2009.)

Weinstein Company/Blitz

115' akcija, avantura, ZF

Režija:           Howard McCain

Uloge: James Caviezel, John Hurt, Ron Perlman, Sophia Myles, Jack Huston

Scenario:        Howard McCain, Dirk Blackman

Producent/i:   Chris Roberts

Zemlja:          Njemačka, SAD

Linkovi: Službene stranice
Imdb

Stranac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.35
17
0.00

Vikinško selo napada čudovište iz svemira, a samo zagonetni Kainan zna kako ga se može pobijediti - jer je i on vanzemaljac!

Herot, selo u Norveškoj: 709. godina poslije Krista. Stanovnici Herota oplakuju smrt kralja Halge. Njegov ratnohuškački sin Wulfric ne posjeduje mudrost koja je potrebna za vođenje naroda, ali smatra da njegov tek okrunjeni ujak Rothgar nije dovoljno krvoločan da bi se nosio s nasiljem tih vremena. U isto vrijeme, svemirski brod neopaženo pada u jedan od veličanstvenih fjordova.

Iz olupina izlaze Kainan, čovjekoliki ratnik s drugog svijeta, i Moorwen, ubojiti slijepi putnik, divlje stvorenje koje traži osvetu zbog djela Kainanove vojske. Kainan odlučuje pronaći i poraziti svog neprijatelja, ali ga zarobljavaju Vikinzi prije nego što uspije u svome naumu. Klan ga nevoljko prihvaća nakon što Rothgaru spasi život, a Kainan se o svojoj prošlosti i djelima zbog kojih je Moorwen gnjevan na njega povjerava Rothgarovoj prekrasnoj kćeri Freyi

Zvijer željna osvete napada vikinšku utvrdu i napokon se otkriva u svoj svojoj zapanjujućoj i zastrašujućoj raskoši. Vikinzi uz pomoć Kainana kreću u svoju posljednju, očajnu misiju – moraju ubiti čudovište ili će se suočiti s vlastitim uništenjem.


'Stranac', trailer.

Redatelj Howard McCain u srednjoj školi je pročitao engleski ep 'Beowulf' i otad je opčinjen tom sagom. Kada se McCain preselio u Kaliforniju i započeo prijateljstvo sa scenaristom Dirkom Blackmanom, još jednim obožavateljem 'Beowulfa', odlučili su spojiti žanr povijesnog filma i znanstvene fantastike i tako je nastao prvi nacrt scenarija koji je kasnije pretočen u film.

'Stranac' baš i nije dobio dobre kritike, neki recenzenti ga čak uspoređuju s radovima Uwe Bolla, a jednom kritičaru se sviđa prva polovica filma ispunjena SF-om i povijesnom rekonstrukcijom, ali smeta mu druga, akcijska polovica filma. Rene Rodriguez (Miami Herald) se šali da 'nema nijedne scene u ovoj priči koja ne podsjeća na drugi, bolji film'. Ipak, Rogeru Ebertu je film zanimljiv zbog 'spajanja žanrova: film o čudovištu sreće vikinšku sagu'. Mi se najviše možemo složiti s Tashom Robinson (The Onion) koja zaključuje da je film 'iznenađenje - pametniji je nego što izgleda!'

s.p.