Kenjac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kenjac

Kenjac

(2009.)

Propeler Film (u suradnji s MaNuFaktura (Bosna i Hercegovina), Hrvatska radiotelevizija, Film and Music Entertainment (Velika Britanija), Baš Čelik (Srbija), Zagreb Film Festival) / Continental Film

90' drama

Režija:           Antonio Nuić

Uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Roko Roglić, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović, Ljubomir Kiki Kapor, Asja Jovanović, Blaž Boban, Goga Boban, Rade Knez, Kerim Šišić, Lucia Roglić, Žare Batinović, Ivica Borovac, Trpimir Jurkić, Nediljka Janković, Tješimir Jerić

Scenario:        Antonio Nuić

Producent/i:   Boris T. Matić

Zemlja:          Hrvatska, Bosna i Hercegovina, VB

Linkovi:

službene stranice

Kenjac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
9
0.00

Boro odlazi u Hercegovinu s obitelji i pokušava srediti obiteljske odnose, u čemu mu pomaže i jedan magarac. Nagrađivani film Antonija Nuića.

Godina je 1995. Ljeto kada će se dogoditi Oluja. Boro, čovjek godinu i pol udaljen od proslave četrdesetog rođendana, sa ženom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u Drinovce, svoje rodno selo u Hercegovini. Želi vidjeti brata koji je sa obitelji uspio izaći iz Sarajeva. Znao je da je brat ranjen, ali pri prvom susretu nakon niza godina otkriva da će brat ostatak života provesti u invalidskim kolicima. Boro je u konstantnoj svađi sa Jasnom, a s ocem Paškom, kojeg krivi za majčinu smrt, uopće ne razgovara. U dva tjedna kolovoza 1995. Boro će razriješiti godinama dubok sukob s ocem, naučit će biti bolji muž i otac, a u svemu tome će ne malu ulogu odigrati jedan magarac.


'Kenjac', trailer.

'Kenjac' se predstavio na ovogodišnjem Pulskom festivalu, te je izborio odlične reakcije žirija, publike i kritike. Žiri mu je dodijelio Zlatnu Arenu za najbolji scenarij (Antonio Nuić), kameru (Mirko Pivčević) i glazbu (Srđan Gulić Gul), a publika mu je dodijelila 3. nagradu, s prosječnom ocjenom filma 4.31. Kritika je izabrala ovaj film za najboljeg na Festivalu i dala mu nagradu Oktavijan.

Jurica Pavičić (Jutarnji list) napisao je da bi se 'Nuićev film mogao opisati kao svojevrsni Čehov s kamenjara, samo što umjesto čehovljevskog galeba kao dramski simbol ovaj put figurira naslovni - magarac. Koloristički ispran, osunčan, smješten u ikonografiju kamena, loze i suhog duhana, Nuićev film izgleda kao tematski park mediteranizma, ali ujedno i razbija stereotipe o ekstrovertnom, veselom jugu.' Damir Radić (Nacional) zaključuje da su 'velike vrline filma uvjerljivo postavljanje prepletenih odnosa likova uz dobru psihološku elaboraciju i narativnu solidnost, zreli redateljski ritam, specifično ugođajna (Zlatnom arenom nagrađena) fotografija Mirka Pivčevića te redom jaki glumci predvođeni Nebojšom Glogovcem, Natašom Janjić, Ljubomirom Kaporom i Tonkom Lonzom'.