Otmica metroa 123 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Otmica metroa 123

Otmica metroa 123

The Taking of Pelham 123 (2009.)

Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Blitz

106' akcija, triler

Režija:           Tony Scott

Uloge: Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, Gbenga Akinnagbe, Luis Guzmán, John Turturro

Scenario:        Brian Helgeland

Producent/i:   Tony Scott, Todd Black, Steve Tisch

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
službene stranice

Otmica metroa 123

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.10
21
0.00

Vlak podzemne željeznice Pelham 123 postane meta drskog napada otmičara. Triler Tonyja Scotta s Denzelom Washingtonom i Johnom Travoltom.  

Walter Garber je kontrolor prometa za ogromnu mrežu njujorške podzemne željeznice. Uobičajeno, njegovo radno vrijeme prođe u rješavanju pitanja pokvarenih vlakova, iskakanja vagona iz tračnica, zaglavljenim prometnim signalima i sličnom. No, kada jedan od njegovih vlakova stane usred tunela bez ikakvog vidljivog razloga, on ubrzo shvati da taj dan nije uobičajen. Vlak su pod prijetnjom oružja oteli napadači koji sada kao taoce drži sve putnike.

Nemilosrdna banda predvođena Ryderom prijeti da će pobiti putnike linije Pelham 123 ukoliko im se ne isplati veća svota novca u roku od sat vremena. Dok raste napetost, Garber upotrebljava svoje detaljno poznavanje sustava tunela podzemne željeznice u pokušaju da nadmudri Rydera i spasi taoce. No, postoji jedna zagonetka koju Garber ne uspijeva riješiti: čak i ako otmičari dobiju novac, kako misle pobjeći?


'Otmica metroa 123', trailer.

'Otmica metroa 123' počela je život kao bestseler Johna Godeya. Kroz cijelu knjigu jedna misterija kopka čitatelje - tko bi opljačkao vlak podzemne željeznice? Morali bi biti luđaci, jer je podzemna željeznica zatvoren sustav. Čak i ako dobiju novac, nemaju kamo pobjeći. Roman je doživio svoju prvu filmsku adaptaciju 1974. sa Walterom Matthauom i Robertom Shawom u glavnim ulogama, postižući status kultnog klasika.

John Travolta kaže da, iako novi film ima neke zajedničke elemente sa prvom adaptacijom, novi film je poput 'Otmice metroa 123 na steroidima; vrlo intenzivan, vrlo pretjeran i vrlo suvremen.' Ipak, filmofili ističu originalni film zbog njegove suptilne napetosti, taj triler nije imao puno nasilja a u naslovnoj ulozi bio je vječno kul Walter Matthau.

Kritičar Slasha David Chen detaljno je usporedio izvorni i novi film u mnogim aspektima i rezultat nije ispao povoljan za film Tonyja Scotta. Novi film je 'zabavan i gledljiv', ali 'nije toliko napet kao prethodnik koji je snimljen - prije 35 godina!' Ipak, u Varietyju ističu da film pokazuje koliko se 'New York promijenio u zadnjih 35 godina' i nudi 'uzbudljivost i karizmatične zvijezde'. Za Rolling Stone je film 'prvoklasna vožnja', a kritičar Oniona samo zaključuje da je Tony Scott 'opet zainteresiran da izazove epileptične napadaje frenetičnom montažom i glasnom bukom' i da je ovim filmom 'oskrvnuo još jedan klasik iz 70-ih.'

s.p.