Nebesa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nebesa

Nebesa

Up (2009.)

Pixar, Disney/Continental film

96' avantura, komedija, obiteljski

Režija:           Pete Docter, Bob Peterson

Uloge: Ed Asner, Christopher Plummer, John Ratzenberger, Delroy Lindo, Jordan Nagai

Scenario:        Bob Peterson

Producent/i:   Jonas Rivera

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Nebesa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.70
23
0.00

Iz Pixarove tvornice stiže nam crtić s emotivnom porukom da nikada nije prekasno za ostvarivanje svojih snova.

Carl Fredricksen je umirovljeni prodavač balona koji je prisiljen napustiti kuću koju je izgradio zajedno sa svojom pokojnom ženom Ellie. No, umjesto da pristane useliti u starački dom, Carl kreće u akciju. On možda jest starac, no nije još spreman odustati; živjeti će ostatak života po svojim uvjetima. Zavezavši tisuće balona za krov svoje kuće, on ju podiže u zrak i kreće prema Južnoj Americi, odlučan ispuniti obećanje koje je prije mnogo godina dao svojoj ženi.

Carlov veliki plan naiđe na prvu veliku prepreku kada otkrije neočekivanog slijepog putnika, optimističnog i nestrpljivog Russella. Carlovo putovanje stavlja na kušnju više od njegovog strpljenja, kada dvojac mora preživjeti ekstremne vremenske uvijete, opasan teren i neobične stanovnike izgubljenog svijeta. A morat će preživjeti i jedan drugoga...


'Nebesa', trailer.

'Nebesa' su potpuno nova dimenzija uživanja u Pixarovom filmu, jer su prvi film tog studija koji je izdan u Disney Digital 3D tehnologiji. Budžet filma iznosio je oko 175 milijuna dolara, a film je samo u Americi zaradio 280 milijuna. Čitatelji IMDB-a dali su mu visoku ocjenu 8.8 i film je trenutačno na 25. mjestu najboljih filmova svih vremena. Dokaz da publika voli ovaj film je i tužna priča o 10-godišnjoj Colby Curtin.

Colby je bolovala je od teškog raka jetre, te je početkom lipnja postalo jasno da djevojčica neće preživjeti. Pošto je žarko željela vidjeti 'Nebesa', a bila je prebolesna da se kreće, pa čak i do kina, njezina obitelj i prijatelji su nazvali studio Pixar i prenijeli im tu priču, a šefovi kompanije složili su se da organiziraju privatnu projekciju u domu djevojčice. Osoba iz Pixara došla je s ekskluzivnim DVD-om 'Nebesa' i pustili film kojeg je djevojčica u bolovima uspjela samo 'odslušati', a sedam sati kasnije je umrla u društvu roditelja.

Iako neki ističu da ipak nije bolji od prošlogodišnjeg 'Wall-e'-a, kritičari su oduševljeni 'Nebesima' i uspoređuju film s 'Čarobnjakom iz Oza' i djelima Jeana Cocteaua i Orsona Wellesa. Rotten Tomatoes istakao je vrlo visoku ocjenu: 97% pozitivnih kritičarskih recenzija. Ebert naziva 'Nebesa' 'još jednim remek-djelom Pixara', 'predivnim filmom' u kojem su '2 od 3 glavna lika starkelje, što je pravo čudo u eri opsjednutoj mladošću'. Jedna recenzija zaključuje: 'Film koje se mora vidjeti - u bilo kom formatu!'

s.p.