Dobrodošli u Ch'tis - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dobrodošli u Ch'tis

Dobrodošli u Ch'tis

Bienvenue chez les Ch'tis (2008.)

Pathé/Blitz

106' komedija

Režija:           Dany Boon

Uloge: Kad Merad, Danny Boon, Zoe Felix, Lorenzo Ausilia-Foret, Ann Marivin, Philippe Duquesne, Guy Lecluyse

Scenario:        Dany Boon, Alexandre Charlot, Franck Magnier

Producent/i:   Claude Berri, Jerome Seydoux

Zemlja:          Francuska

Linkovi:

službena stranica
imdb

Dobrodošli u Ch'tis

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
8
0.00

Umjesto na francuskoj rivijeri, poštar završi na dalekom sjeveru gdje nikog ne razumije. Ipak, s vremenom mu se tamo i svidi, samo - ne smije to priznati ženi!

Iako živi u malom, šarmantnom gradiću na jugu Francuske, Julie je stalno potištena. Kako bi joj pomogao i izvukao je iz depresije, njen suprug Philippe, radnik u pošti, pod svaku cijenu pokušava dobiti premještaj na francusku rivijeru. Problem je jedino u tome što su ga uhvatili dok je pokušao podmititi inspektora, pa ga premještaju na daleki sjever Francuske, na hladno mjesto u kojem prema njegovom mišljenju žive samo alkoholičari i nezaposlene seljačine. Uza sve to, Philippe ne razumije niti riječ, jer mještani pričaju na čudnom dijalektu.

Na vlastito iznenađenje, Philippe otkriva da se vrlo dobro prilagodio i uživa u novom okruženju, a sprijatelji se i s mještaninom Antoineom. Oklijeva svoje doživljaje priznati depresivnoj ženi Julie, pa joj stalno pripovijeda strašne priče o svom boravku. Ali, Julie odlučuje pružiti podršku 'nesretnom' suprugu pa putuje na sjever da mu se pridruži...


Trailer za 'Dobrodošli u Ch'tis'.

Autorski film francuskog komičara Danyja Boona (scenarist, redatelj i glavni glumac 'Ch'tisa') stekao je dosta pažnje u Francuskoj jer se bavi regionalnim razlikama i predrasudama. Radikalni desničar Jean-Marie Le Pen kritizirao je film ocjenivši da ljudi iz regije u kojoj se događa radnja (Nord-Pas-de-Calais) ne izgledaju kao dvojica glavnih glumaca, 'što je razumljivo jer su obojica Arapi'. I sjevernjaci i južnjaci zamjerali su glumcima da ne govore autentičnim dijalektima, no film je svejedno jako popularan u Francuskoj i postao je najgledaniji domaći film u prvom tjednu prikazivanja.

Komedija u 'češkom stilu' osvojila je nominaciju i za Cesara i za Europsku filmsku nagradu, a voljela ju je i publika u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Australiji. Posljednja vijest od prije mjesec dana javlja da se čak pregovara i o holivudskoj obradi filma, za koju je navodno zainteresiran i Will Smith, a radnja bi se trebala baviti multinacionalnom kompanijom.

Kritičar Urban Cinefilea definirao je film kao 'komediju o zabludama, ljubavi i pravom prijateljstvu' u kojoj redatelj Danny Boon daje 'ugodnu lekciju u izbjegavanju predrasuda'. Jedina zamjerka filmu je da ne može biti toliko smiješan nefrancuskoj publici jer ima dosta jezičnih šala koje razumiju samo poznavatelji lokalnog francuskog dijalekta. Ipak, film se i dalje smatra 'zabavnim, šarmantnim i dirljivim', pa ga se može preporučiti ljubiteljima toplih komedija o ljudima i njihovim smiješnim razlikama.

s.p.