Izgubljena duša - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Izgubljena duša

Izgubljena duša

The Unborn (2009.)

Rogue Pictures

87' horor, triler

Režija:           David S. Goyer

Uloge: Odette Yustman, Gary Oldman, Cam Gigandet, Meagan Good, Carla Gugino, Jane Alexander, Idris Elba, Rhys Coiro, James Remar

Scenario:        David S. Goyer

Producent/i:   Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Izgubljena duša

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.75
16
0.00

Ponekad je duša mrtve osobe osuđena na beskonačno lutanje između dva svijeta i očajnu potragu za novim tijelom u kojem će se nastaniti.

Casey Beldon (Odette Yustman) mrzila je svoju majku zbog toga što ju je ona napustila dok je još bila dijete. Međutim, kada se počnu događati neobjašnjive stvari, Casey polako shvaća zašto je ona otišla. Izmučena nemilosrdnim snovima i duhovima koji je uhode dok je budna, Casey se mora obratiti jedinoj osobi koja sve to može zaustaviti, rabinu Sendaku (Gary Oldman)

Uz Sendaka, najbolju prijateljicu Romy i dečka Marka, Casey otkriva da obiteljska kletva ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj. Saznaje da je stvorenje koje je uhodi sposobno nastaniti se u bilo kome, ili u bilo čemu i kojeg svako opsjedanje još više osnažuje. Kletva je oslobođena i ona može preživjeti samo ako uspije zatvoriti vrata izvan našeg svijeta koja je otvorio netko tko se nikad nije rodio.


'Izgubljena duša', trailer

David S. Goyer napisao je scenarij za 'Izgubljenu dušu' te je također sjedio i u režiserskoj stolici. Ovaj svestrani američki filmaš svoju je redateljsku karijeru započeo dramom 'Zig Zag', a slavu mu donosi akcijski triler 'Blade', na kojemu je radio kao scenarist. Goyer je na 'Izgubljenoj duši' blisko surađivao sa vođom producentskog tima, Michaelom Bayom te jedan i drugi imaju samo riječi pohvale glede obavljenog posla. Inače, Bay je jedan od traženijih hollywoodskih producenata/režisera zahvaljujući poslu kojeg je obavio na 'Transformerima', 'Armageddonu', itd.

Sudeći prema pisanju internet stranice Rotten Tomatoes, stvari su mogle izgledati puno bolje. 'Izgubljena duša' ocjenjena je s mizernih 13% uspjeha, a konsenzus kritika glasi otprilike ovako: Još jedna kap u moru loših i neinventivnih naslova iz žanra horor/triler koja svojoj publici nudi jedino jeftine trikove. Na ovu tvrdnju nadovezuje se i komentar Glenna Whippa, novinara Los Angeles Timesa, koji tvrdi: 'Jedino što će vas progoniti u vašim snovima nakon što pogledate ovaj film je loš scenarij i katastrofalna režija.'

No, ako ste mislili da je sve izgubljeno za 'Izgubljenu dušu', prevarili ste se. Klica nade nalazi se u običnoj publici koja je u nešto većoj mjeri zadovoljna viđenim. Iz toga i proizlazi zarada od 43 milijuna dolara u četiri mjeseca prikazivanja. E sad, jesu li su za to zaslužne golišave scene u filmu koje su postale sastavni dio svakog horora, ili pak vrlo 'interesantna' promocija (oprez, nije za one slaba srca), na vama je da prosudite.

zl.m.