Nestale - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nestale

Nestale

The Missing (¸2003.)

Sony Pictures, Revolution Studios / Blitz film i video

130' drama, vestern

Režija:           Ron Howard

Uloge: Tommy Lee Jones, Cate Blanchett, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd, Aaron Eckhart, Val Kilmer

Scenario:        Ken Kaufman i Thomas Eidson po knjizi 'The Last Ride' Thomasa Eidsona

Producent/i:   Brian Grazer, Daniel Ostroff

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Nestale

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
14
0.00

Teme religije i vjere, otuđenosti obitelji i snage jedne žene da prevlada stravu prožimaju se napetim vesternom s Blanchett i Lee Jonesom u glavnim ulogama.

'The Missing' je priča o Maggie Gilkeson, mladoj ženi koja u izoliranoj divljini devetnaestostoljetnog američkog jugozapada odgaja svoje dvije djevojčice. Kada starija kći biva oteta od psihopatskog ubojice mističnih indijanskih moći, Maggie je primorana pomoć zatražiti od svog otuđenog oca. Dok ubojica i njegov brutalni kult siju stravu i smrt pustim krajolicima divljine, Maggie i otac nastoje ih sustići i spasiti djevojčicu prije nego nestane s one strane meksičke granice.

Iako reklamiran kao triler, 'The Missing' je zapravo vestern drama koja govori o obiteljskim problemima i životnim kušnjama, filmski uradak naglašene mračne atmosfere i okrutnosti vremena i pustoši u kojoj se odigrava. I baš ta pustoš i divljina daju savršenu pozadinu psihološkom aspektu filma nijansirajući odnose među likovima.

Film mnogi uspoređuju s vestern-klasikom Johna Forda iz 1956. 'The Searchers', no ovaj film karakterizira ponajprije preispitivanje vesterna kao žanra: utjecaj feminizma (radnju nosi snažna ženska uloga), naglašenost psihološkog (odnos oca i kćeri), odnos poštovanja prema američkim domorocima (indijanski spiritualizam) te poigravanje osjećajem strave. Film se smatra najboljim vesternom od Eastwoodovog 'Unforgiven' (1992.).