J.C.V.D. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      J.C.V.D.

J.C.V.D.

JCVD (2008.)

Peach Arch Entertainment/Continental Film

97' komedija, krimi, drama

Režija:           Mabrouk El Mechri

Uloge: Jean-Claude Van Damme, François Damiens, Zinedine Soualem, Karim Belkhadra, Jean-François Wolff, Anne Paulicevich

Scenario:        Frederic Benudis, Christophe Turpin

Producent/i:   Sidonie Dumas

Zemlja:          Belgija, Luksemburg, Francuska

Linkovi: službena stranica

J.C.V.D.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.86
7
0.00

Došao je i taj dugo očekivani dan. Jean-Claude Van Damme se vratio na velika platna, ali u izdanju u kakvom ga do sada nismo imali prilike vidjeti.

'Muscles from Bruxelles' karijeru je započeo davne 1984. godine kada je dobio ulogu gay karatiste u jednom američkom filmu D produkcije. Nakon toga počeo je polako graditi svoje ime, a proboj iz anonimnosti doživio je 1988. godine s filmom 'Krvavi sport'. Zahvaljujući savršeno isklesanom tijelu i poznavanju nekoliko različitih borilačkih vještina, Van Damme je bio idealan za akcijske i borilačke filmove B klase. Svoju karijeru slijepo je posvetio upravo ovom žanru, a s naslovima kao što su 'Kickboxer', 'Univerzalni vojnik' i 'Ulični borac' stekao je mnoštvo fanova i status živuće legende.

A sada je pred nama 'J.C.V.D.'. Film prati Van Dammea koji igra samoga sebe, ali u jednoj alternativnoj stvarnosti. On je stari, isprani glumac kojega je vrijeme pregazilo i koji u životu jednostavno nema sreće. Ostao je bez novca, Steven Segal mu preotima uloge i, kako stvari stoje, izgleda da će izgubiti bitku za skrbništvo nad kćerkom koju vodi sa svojom bivšom ženom. Opterećen silnim problemima, napušta SAD i vraća se u Belgiju, u rodni Bruxelles, nadajući se kako će ondje pronaći malo mira i jednostavno 'napuniti baterije'. Po dolasku odlazi na poštu kako bi preuzeo račune koje mu je poslao njegov odvjetnik i odjednom se nađe usred pljačke.


'J.C.V.D.', trailer

Francuski filmaš Mabrouk El Mechri odgovoran je za većinu toga u 'JCVD'. On je došao na ideju da snimi 'jedan drukčiji film o Van Dammeu' te se prisjeća: 'Filmovi kao što su 'Kickboxer' i 'Krvavi sport' obilježili su moje tinejdžerske dane, ali mi se kasnije uvijek činilo da se sve to moglo puno bolje napraviti. Mislim da Van Damme kao glumac ima mnogo više za ponuditi od klasične priče njegovih filmova – zločesti ljudi ubiju moga brata, ili mi otmu dijete pa ih onda ja istučem i pobijem.' Nakon toga našao se s Jean-Claudeom za kojeg ima samo riječi pohvale. Nije prošlo puno vremena, a Mechri se našao u režiserskoj stolici, a Van Damme u 'ulozi svoga života'.

Vjerovatno ste jako znatiželjni kada su u pitanju komentari pa nećemo previše duljiti. Kritičari internet stranice Rotten Tomatoes i više su nego zadovoljni ovom komičnom krimi dramom. Konsenzus kaže kako je 'J.C.V.D.' jedan dirljiv i fascinantan film čiju najjaču kariku čini kvalitetna i neočekivano emotivna Van Dammeova izvedba. Ocjena kritičara zaustavila se na impresivnih 85% uspjeha, dok je ona običnih gledatelja skoro pa maksimalna. Ako se i dalje premišljate oko kvalitete ovoga filma, ovu su samo neke od brojnih pohvala – 'Film koji će vas jako lako nasmijati, ali nemojte se iznenaditi ako pustite i koju suzu.' (MinneapolisStar Tribune), 'Ovo stvarno nitko nije očekivao. Pravi užitak.' (Globe and Mail).

zl.m.