Čudovišta protiv vanzemaljaca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čudovišta protiv vanzemaljaca

Čudovišta protiv vanzemaljaca

Monsters vs. Aliens (2009.)

DreamWorks Animation/Blitz

94' animirani, ZF

Režija:           Rob Letterman, Conrad Vernon

Uloge: Reese Witherspoon, Hugh Laurie, Will Arnett, Seth Rogen, Rainn Wilson, Stephen Colbert, Kiefer Sutherland, Paul Rudd

Scenario:        Maya Forbes, Wallace Wolodarsky, Rob Letterman, Jonathan Aibel, Glenn Berger

Producent/i:   Lisa Stewart

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Čudovišta protiv vanzemaljaca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
17
0.00

Kada vanzemaljci napadnu planetu, koga ćete pozvati u obranu? Vojsku, predsjednika, policiju? Ne, nego čudovišta.

Kada meteor pun neobične svemirske tekućine slučajno udari Susan Murphy na dan njezinog vjenčanja, ona misteriozno naraste petnaest metara u visinu. Vojska odmah kreće u akciju i Susan završava u tajnom vladinom kompleksu. Tamo je preimenuju u Ginormicu, a društvo joj pravi grupa čudovišta – Dr. Cockroach, genijalni doktor znanosti koji ima glavu žohara i The Missing Link, majmun-riba koji, kako mu to i samo ime kaže, predstavlja evolucijsku kariku koja nedostaje. Tu su i želatinasti i neuništivi B.O.B. te Insectosaurus, ličinka visoka sto i sedam metara. Međutim, njihovo vrijeme u zatvoru naglo biva skraćeno kada misteriozni vanzemaljski robot sleti na Zemlju i počne uništavati sve što mu se nađe na putu.

Predsjednik, kojemu više ništa drugo ne preostaje, odlučuje angažirati skupinu čudovišta za borbu protiv vanzemaljskog robota i tako oni dobivaju zadatak da spase svijet od neposrednog uništenja. No, niz neobičnih likova ovdje ne staje jer upoznajemo još i Gallaxhara, megalomana koji je odgovoran za vanzemaljske robote i koji želi stvoriti novi svijet po vlastitom naličju. S druge strane, tu je general W.R. Monger, čovjek koji je cijeli život proveo u oružanim snagama i koji je konačno pronašao način kako će iskoristiti svoju kolekciju zatvorenih čudovišta. Tu je i Derek Dietl, Susanin sebični zaručnik koji je prerastao svoj posao najavljivača vremenske prognoze i želi postati slavni voditelj vijesti.


'Čudovišta protiv vanzemaljaca', trailer

Priča filma 'Čudovišta protiv vanzemaljaca' nastala je u Kaliforniji, iza zidova kompleksa kompanije DreamWorks Animation, a za to su najzaslužnija dvojica dokazanih režisera po imenu Rob Letterman i Conrad Vernon. Letterman je odabran za ovaj projekat zahvaljujući njegovom sjajnom radu na 'Riba ribi grize rep', a Vernon je svojim 'Shrekom 2' svima pokazao koliko puno ima za ponuditi kada su u pitanju animirane poslastice. Popis ekipe koja je napisala scenarij ovaj put je malo duži, a čine ju Maya Forbes, Wallace Wolodarsky, Rob Letterman, Jonathan Aibel i Glen Berger. Kada znate da su ovi ljudi radili na filmovima kao što su 'Roker' i 'Kung fu Panda', onda stvarno nema nikakve brige glede kvalietete scenarija.

Kritičari internet stranice Rotten Tomatoes 'Čudovišta protiv vanzemaljaca' ocijenili su s respektabilnih 85%, a tu je negdje i ocjena obične publike. Iako komentari rangiraju između hvalospjeva i pogrda, konsenzus kritika glasi otprilike nekako ovako: Film ima nekoliko manjih propusta i nikako ga se ne može nazvati remekdjelom, ali ga to nikako ne sprečava da i dalje bude smiješan, zabavan i vedar. S time se ne slaže Variety koji piše: 'Da, istina je da ima manjih propusta koji zasebno ništa ne znače, ali kada se pogleda cijela slika ne može se pobjeći dojmu da se moglo puno više napraviti.' U obranu filma stali su Village Voice koji je pohvalio sjajne vizualne efekte, i Hollywood Reporter koji ga naziva čistom zabavom.

zl.m.