Marley i ja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Marley i ja

Marley i ja

Marley & Me (2008.)

20th Century Fox/Continental film

115' komedija, drama, obiteljski

Režija:           David Frankel

Uloge: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane, Kathleen Turner

Scenario:        Scott Frank, Donald Roos

Producent/i:   Karen Rosenfelt, Gil Netter

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Marley i ja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
41
0.00

Ako niste spremni imati dijete, kako ćete zadovoljiti majčinske instinkte? Kupnjom psa, naravno. No, ako je taj pas Marley, onda biste mogli i požaliti.

Dok snijeg uporno pada na noć njihovog vjenčanja, mladi bračni par, John (Owen Wilson) i Jenny Grogan (Jennifer Aniston), odlučuje napustiti okrutne zime Michigana i zaputiti se na jug kako bi započeli svoj novi život na Floridi. Oboje se zaposle kao novinari u konkurentskim lokalnim novinama, kupuju svoj prvi dom i zajedno kreću u pustolovinu braka, nove karijere i novog života. Inače se John i Jenny slažu odlično, ali kada je u pitanju 'proširivanje' obitelji, njihovi stavovi se razilaze. Nesiguran u vlastitu spremnost na djecu, John svoj strah priznaje prijatelju i kolegi Sebastianu koji mu nudi savršeno rješenje – neka John svojoj dragoj kupi štene. Zvuči kao dobra ideja, ali tada na scenu stupa Marley.

Groganovi udomljuju slatkog zlatnog labradora, koji u vrlo kratko vrijeme naraste u ogromnog psa punog neobuzdane energije, pretvorivši dom Groganovih u pravi kaos. Izbacuju ga s tečaja dresure, grize zidove, kida trosjed, prevrće kante za smeće, ukrade puricu za Dan Zahvalnosti, proždire jastuke i cvijeće, ispija vodu iz wc školjke i naganja poštara. Čak ni najnovija Jennyna skupa ogrlica nije sigurna pokraj Marleyevih oštrih očnjaka. Usprkos kaosu koji je tijekom godina uspio proizvesti, Marley i dalje prati Groganove kroz sve nedaće obiteljskog života. Zajedno s promjenama posla,  kućne adrese i broja članova obitelji, John, Jenny i Marley usprkos svim nedaćama ostaju zajedno.


'Marley i ja', trailer

Knjiga Johna Grogana, 'Marley i ja' (2008), i njezina univerzalna tema braka i obiteljskog života privukla je milijune čitatelja svake životne dobi. Nakon izdanja vrlo se brzo našla na popisu bestsellera, a sada su i lukavi hollywoodski producenti odlučili zaraditi na njoj, prenijevši ovu simpatičnu priču na velika platna. Režiserski posao odradio je David Frankel koji je do sada radio na nekoliko izvrsnih i omiljenih televizijskih projekata ('Seks i grad', 'Združena braća'), a najpoznatiji film kojega je režirao je 'Vrag nosi Pradu'. Scenarij su napisali Scott Frank ('Kratko sjećanje') i Don Roos ('Sretan kraj'), a što se produkcije tiče, odigralo se na sigurno. Tu su glavnu riječ vodili Karen Rosenfelt, koja je radila na mega-uspješnom 'Sumraku', i Gil Netter ('Moj dečko se ženi').

'Marley i ja' je na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjen sa zadovoljavajućih 61%, a zašto je  je ocjena baš takva, saznati ćete uskoro. Kao i uvijek, kritika ima svakakvih – 'Ako želite vidjeti odraslu osobu kako plače, pođite s njome pogledati ovaj film.' (ReelViews). E, sad. Ovaj komentar bi se mogao dvojako protumačiti, ali kritičar koji ga je napisao zadovoljan je viđenim. A da ne misle svi tako dokazuje i ova kritika Washington Posta: 'Kada će više svi shvatiti da ne krije svaka dobra knjiga jednako dobar film. Ovo je sve skupa jedan veliki promašaj.'

Bez obzira na kritike, izgleda da se film jako dopao publici jer je u dva mjeseca prikazivanja zaradio više od 142 milijuna dolara, a tajna njegova uspjeha jasno je opisana u konsenzu kritika već spomenute stranice – 'Marley i ja' oduševit će sve one koji imaju kućne ljubimce, bilo da se radi o psima, ili ne. Kod ostalih bi mogao ostaviti gorak okus zbog pomalo neinventivnog scenarija i propusta u režiji.

zl.m.