Valcer s Bashirom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Valcer s Bashirom

Valcer s Bashirom

Vals Im Bashir (2008.)

The Match Factory/Continental film

90' animirani, dokumentarni, biografski

Režija:           Ari Folman

Uloge: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov

Scenario:        Ari Folman

Zemlja:          Izrael / Njemačka / Francuska

Linkovi: IMDb

Valcer s Bashirom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
6
0.00

Kako Ari prekapa po svojoj prošlosti sve dublje i dublje, sjećanja mu počinju navirati u obliku nadrealnih slika.

Jedne večeri u nekom baru stari prijatelj redatelja Arija Folmana ispriča mu svoju noćnu moru –  svake ga noći u snu proganja dvadeset i šest divljih pasa. Broj zvijeri ponavlja se iz noći u noć. Dvojica prijatelja zaključuju kako to sigurno ima veze s njihovom službom u izraelskoj vojsci ranih osamdesetih za vrijeme rata u Libanonu. Začudo, Ari se ne može sjetiti niti jednog detalja iz tog radzoblja svog života. U želji da razotkrije vlastitu tajnu, odlučuje se posjetiti stare prijatelje i suborce diljem svijeta te razgovarati s njima.


'Valcer s Bashirom', trailer

Izraelski režiser i scenarist Ari Folman autor je ove animirane biografske drame. Folman je do sada snimio dva dugometražna filma – ljubavnu dramu 'Clara Hakedosha' i dramu 'Made in Israel', a 'Valcer s Bashirom' prvi je koji se bavi ratnom tematikom. Izradi se pristupilo vrlo temeljito pa je produkcijska faza trajala čitave četiri godine, s time da je cijela jedna godina posvećena prikupljanju iskaza sudionika Prvog libanonskog rata. Što se animacije tiče, za taj je posao bio odgovoran tim od deset animatora i kako stvari stoje, izgleda da su odradili sjajan posao.

Kada se sve ovo spoji, pred vama je jedan orginalan naslov koji je bio nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma te je bio i u službenoj konkurenciji na Canneskom filmskom festivalu 2008. Godine. Zanimljivo je da je također bio i nominiran za ovogodišnje Oscare, ali samo u kategoriji najboljeg stranog filma. Naime, svi su se složili da je film dovoljno kvalitetan da se nađe i u kategorijama za najbolji animirani i dokumentarni film, ali stroga pravila Akademije (više ovdje) mu to nisu dozvolila. Prava šteta, jer bi tako 'Valcer s Bashirom' postao prvi film u povijesti Oscara koji se našao nominiran u te tri naizgled nespojive kategorije.

zl.m.