Čuvari - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čuvari

Čuvari

Watchmen (2009.)

Warner Bros. Pictures/Blitz

162' akcija, fantastika, ZF

Režija:           Zack Snyder

Uloge: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson

Scenario:        David Hayter, Alex Tse

Producent/i:   Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Deborah Snyder

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Čuvari

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
54
0.00

Višeslojna, misteriozna avantura čija se radnja odvija u Americi 1985. godine, gdje su kostimirani superjunaci dio životne svakodnevnice.

Godina je 1985. i Amerika izgleda mnogo drukčije nego danas. Superjunaci nisu neki izmišljeni likovi, ili urbane legende, već su oni sastavni dio društva. Prema tome, za jednog prosječnog amerikanca nije ništa čudno ako u podzemnoj susretne Čovjeka Žarulju, ili ako u supermarketu naleti na svoju najdražu susjedu, Ženu Dinosaura. No, čak ni svi ti silni superjunaci nisu nisu u stanju riješiti Ameriku svih problema. Štoviše, čini se da stvari nikad nisu bile teže zahvaljujući napetoj političkoj situaciji sa Sovjetskim savezom. Naime, tenzije svakodnevno rastu te je čak i izmišljena sprava zvana Doomsday Clock. Ovaj 'sat sudnjeg dana' ima samo jednu zadaću – bilježiti sukobe između dvije svijetske velesile, a situacija je toliko ozbiljna da je na njemu samo pet minuta do ponoći, granice za koju nitko ne želi znati što skriva.

U tom 'hrabrom starom svijetu' živi i Rorschach, pomalo oronuli, ali zato ništa manje motiviran maskirani superjunak koji će se uskoro naći u pustolovini svog života. Nakon ubojstva svog bivšeg kolege, ovaj hrabri odmetnik otkriva veliku tajnu – postoji urota čiji je cilj ubiti i diskreditirati sve superjunake, bilo da se radi o 'aktivnim', ili onima koji su u penziji. Rorschach se ponovno spaja sa svojom protukriminalnom legijom – raspuštenom grupom umirovljenih superjunaka od kojih još samo jedan ima supermoći – i tako otkriva sveobuhvatnu i uznemirujuću urotu koja je povezana s njihovom zajedničkom prošlošću i koja će imati katastrofalne posljedice u budućnosti. Njihova misija je čuvati čovječanstvo, ali glavno pitanje je tko čuva Čuvare?


'Čuvari', trailer

Na režisersku stolicu 'Čuvara' zasjeo je Zack Snyder koji je svoj talenat za akcijske filmove dokazao sjajnim '300' te je upravo zahvaljujući  tom uspjehu došao i do ovog projekta. Kao predložak poslužio mu je legendarni istoimeni strip Alana Moorea koji je, nakon što ga je izdala izdavačka kuća DC Comics, izmijenio viđenje stripa kao zabave za djecu. Osim seksa i nasilja, 'Čuvari' imaju i politički kontekst jer je radnja smještena u hladnoratovski svijet 1980-tih i to u alternativnu prošlost u kojoj je Nixon još uvijek predsjednik, a Amerika je pobjednik u Vijetnamu. Scenarij su napisali Alex Tse i David Hayter koji već ima iskustva sa superjunacima ('X-Men'), a tu je iskusan tim producenata koji je radio na mnogim kino-hitovima ('Hellboy', 'Lara Croft Tomb Raider: Kolijevka života', 'Predator 2').

Zaista impresivna filmska ekipa, ali je li to dovoljno za trijumf kod kritičara? Izgleda da ne, ali o tome ćemo malo kasnije jer je ipak važnije mišljenje obične publike. 'Čuvari' su nedavno zaigrali u američkim kinima te su već oborili jedan rekord – premjerno su prikazani u 3611 američkih kina, što je najveća brojka za film sa strogim R rejtingom. Internetske starnice IMAX kina počinju se rušiti zbog navale zainteresiranih gledatelja, pa je uvedeno i dosta ponoćnih projekcija. A što se tiče oznake R, ona je tu s razlogom jer film sadrži podosta scena eksplicitnog nasilja, među kojima čak i jedno silovanje, a i superjunaci ne nose previše odjeće. Lik Spectre se s neprijateljima bori u izazovnom kostimu, a dr. Manhatttan je plave kože i gol (baš kao i u stripu) pa bi nekima mogla zasmetati njegova plava muškost koja skakuće unaookolo.

Podaci internet stranice Rotten Tomatoes vrlo jasno ukazuju na to da će 'Čuvari' biti jedan od najgledanijih filmova ove godine – zarada veća od 55 milijuna dolara u samo šest dana prikazivanja. Mnogi će se začuditi kada čuju kako ocjena glasi 64%, a to je tako zbog toga što kritičari smatraju kako će ovaj film teško osvojiti publiku koja otprije nije upoznata s radnjom i likovima. Ipak, svi su se složili kako film vizualno odlično izgleda te da je transformacija iz stripa na veliko platno uspješno obavljena. Ovako kažu pojedini mediji – 'Režiser i scenaristi odlično su uspijeli prikazati humanost i humor koji je obilježio Mooreov rad.' (Salon.com), 'Masivan, zbunjujuć, nasilan, očaravajuć, mračan i povremeno briljantan naslov.' (Detroit News), 'Odličan film kojemu predviđamo sjajnu budućnost i veliku zaradu. Ovo nikako ne smijete propustiti.' (Globe and Mail).

zl.m.