Petak 13. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Petak 13.

Petak 13.

Friday the 13th (2009.)

New Line Cinema/Blitz film i video

97' horor

Režija:           Marcus Nispel

Uloge: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Aaron Yoo, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Derek Mears

Scenario:        Damian Shannon, Mark Swift

Producent/i:   Michael Bay, Andrew Form, Bradley Fuller

Zemlja:          SAD

Linkovi: službene stranice

Petak 13.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.80
20
0.00

Grupa mladića i djevojaka otkriva napušteni kamp na Crystal Lakeu, gdje uskoro upoznaju Jasona Voorheesa i njegove smrtonosne namjere.

'Petak 13' priču započinje s Jasonom Voorheesom, dječakom iz Crystal Lakea koji se navodno utopio u obližnjem jezeru zbog nepažnje tinejdžera koju su ga trebali čuvati. Njegova majka, koja cijelo vrijeme traži osvetu za svog sina, biva ubijena desetljećima poslije toga, a područjem se polako počinju širiti glasine da je jezero ukleto. Od ovog trenutka film postaje kombinacija prva četiri originalna filma, ali ovoga puta Jason je prikazan kao ljudsko biće, a ne kao neki zombi ili superman. Jason sada traži osvetu za brutalno ubojstvo svoje majke Pamele, a njegov uvrnuti um neće prezati ni od čega. Tada upoznajemo i Claya koji u potrazi za svojom mlađom sestrom kreće prema tajanstvenoj šumi jezera Crystal Lake.

Nije mu trebalo mnogo vremena da otkrije napušteni kamp prepun trulih koliba prekrivenih mahovinom. Kada je odlučio krenuti za svojom sestrom, policija mu je preporučila da ostane doma, a kada počne razgovarati s rijetkim mještanima još se više obeshrabri. Svi su mu rekli jednu te istu stvar: 'Tko ovdje nestane, nestao je zauvijek', ali to ga nije obeshrabrilo. Daljnji tragovi vode ga do kolibe u kojoj se nalazi nekoliko studenata. Oni su ovdje kako bi se zabavljali, ali uskoro se počnu događati užasne i zastrašujuće stvari. Prekasno shvaćaju da su nabasali na teritorij jednog od najstrašnijih i najnemilosrdnijih psihopata ikada – zloglasnog ubojicu koji terorizira Crystal Lake naoružan velikom oštrom mačetom, Jasona Voorheesa.


'Petak 13.', hrvatski trailer

Njemački režiser Marcus Nispel odlučio se na izradu ovog remakea inače kultnog horora iz 1980. godine. On se do sada uglavnom bavio režiranjem glazbenih spotova, iako u svom stvaralačkom opusu ima nekoliko dugometražnih filmova. Ovdje izdvajamo također jedan remake horora 'Teksaški masakr motornom pilom' te akcijsku avanturu 'Tragač'. Scenarij su izradili Damien Shannon i Mark Swift koji su već i ranije surađivali, a široj publici poznati su po hororu 'Freddy protiv Jasona'. Što se glumaca tiče, uglavnom su angažirana mlada imena koja se tek trebaju dokazati, a do sada su imali prilike glumiti po raznoraznim televizijskim serijama.

A kritike? Pa možemo vam reći da stanje i nije baš bajno. Internet stranica Rotten Tomatoes ovaj je horor ocjenila s 27%, a konsenzus kritika glasi ovako – iako tehnički vrlo dobro napravljen, 'Petak 13.' se gotovo po ničemu ne razlikuje od svojih prethodnika. Naravno da se ne slažu svi s ovim mišljenjem pa evo pojedinih komentara – 'Mnogo kvalitetniji od posljednjih nekoliko sličnih naslova ('Krvavo valentinovo', 'Maturalna večer').' (Entertainment Weekly), 'Zanimljiv i napravljen sa stilom.' (New York Times). Usprkos ovim pohvalama, u velikoj su većini ipak oni koji su 'popljuvali' film – 'Scenarij, likovi i atmosfera izgledaju prožvakano i čisto sumnjamo da će ovaj naslov zadovoljiti bilo koga.' (USA Today).

No, nije u kritikama sve. Šira publika u puno većoj je mjeri zadovoljna odgledanim, a njihovi komentari svode se na sljedeće – iako cijela priča izgleda poznato i reciklirano, 'Petak 13.' je i dalje jedan prilično strašan film koji će uz konstantno napetu atmosferu nekoliko puta dobro prestrašiti svoje gledatelje. Tu je i zarada veća od 55 milijuna dolara u niti mjesec dana prikazivanja, a kada se sve ove činjenice zbroje, 'Petak 13.' se zbilja ne treba bojati uspjeha na kinoblagajnama.

zl.m.