Transporter 3 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Transporter 3

Transporter 3

Transporter 3 (2008.)

Lionsgate/Continental film

100' akcija, avantura, krimi

Režija:           Olivier Megaton

Uloge: Jason Statham, Francois Berleand, Natalya Rudakova, Robert Knepper, Jeroen Krabbe, Alex Kobold, David Atrakchi, Yann Sundberg, Eriq Ebouaney, David Kammenos, Silvio Simac

Scenario:        Luc Besson, Robert Mark Kamen

Producent/i:   Luc Besson, Steven Chasman

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Transporter 3

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
16
0.00

Ako želite brzu, sigurnu i pouzdanu dostavu, Frank Martin je vaš čovjek. To znaju i opaki mafijaši koji ga namjeravaju uvući u jako opasnu igru.

Kada se nađete licem u lice s čovjekom poput Johnsona, ono što vi želite uglavnom nije bitno. On je lukavi i nemilosrdi kriminalac koji ne preza ni pred čime kako bi ostvario svoje ciljeve. Uprvo zato otima Valentinu, prekrasnu kćer ukrajinskog političara Leonida Vasilieva, kako bi ga ucijenio da potpiše papire koji su mu potrebni za prijevoz toksičnog otpada. I dok njih dvojica 'sređuju papirologiju', naš Frank (Jason Statham) se nađe u novoj pustolivini. On je čovjek sa zavidnom reputacijom – niti jedan posao nije mu preriskantan, ili preopasan, a poznat je po tome što uvije perfektno i bez previše pitanja odradi ono što se od njega traži. No, ovaj put ima i dodatnu motivaciju jer se njegov najnoviji posao vrlo brzo pretvori u igru s najvišim ulozima.

Naime, Frank se nađe u vrlo nezahvalnoj poziciji kada mu mafijaši objasne da je ovoga puta njegov život u izravnoj opasnosti. Johnson je unajmio upravo njega da preveze Valentinu iz Marseillea do Odesse na Crnom moru. Johnson je siguran da će Frank savršeno odraditi svoj zadatak, a ako mu slučajno bude nedostajalo inspiracije, tu je i elektronska narukvica-bomba koja će eksplodirati ako se Frank udalji više od deset metara od svog skupocjenog auta. Ono što se ispočetka činilo kao vrlo jednostavan posao uskoro se pretvara u noćnu moru jer se Frank mora boriti ne samo protiv ljudi koji su ga prisilili na cijelu ovu priču, već i protiv Vasilievih agenata koji su poslani da ga zaustave. Kao da mu to nije dovoljno, tu je i vrckava Valentina prema kojoj polako počinje razvijati romantične osjećaje.


'Transporter 3', trailer

'Transporter 3' je, kao što mu i to sam naslov kaže, treći po redu nastavak svjetski popularne filmske franšize. Nakon golemog uspjeha prva dva filma – više od milijun i pol gledatelja u Francuskoj, sa svjetskom zaradom većom od 50 milijuna dolara – treći nastavak je morao podići akcijske scene na dosad neviđeni nivo, kako kažu producenti. Tu na scenu stupa poznati koreograf Corey Yuen koji je surađivao s Jackiem Chanom i Jet Lijem, a njegov rad može se vidjeti i u filmovima 'Smrtonosno oružje 4', 'X-Men' te na prethodnim 'Transporterima'. Producentski tim, koji predvodi Luc Besson, jako je zadovoljan akcijskim scenama te ovo poručuju publici: 'Frank se kreće, ponaša i izgleda bolje nego ikada. Silni noviteti nikoga neće ostaviti ravnodušnim.'

Ipak, duša serijala je njegov glavni lik kojega Jason Statham ('Smrtonosna utrka', 'Pljačka') igra već po treći put. Ovaj londonski glumac izgradio si je karijeru na 'opakim likovima koji su uvijek spremni za akciju'. Što se režije tiče, taj je posao odradio Olivier Megaton ('Crvena umorstva'), a scenarij su napisali stvoritelji franšize, Luc Besson ('Taxi', 'Arthur u zemlji Minimoya') i Robert Mark Kamen.

No, usprkos svim ovim imenima i silne priče o novitetima i pomicanju granica serijala, izgleda da je 'Transporter 3' ipak vrlo malo odmakao od svojih prethodnika. Internet stranica Rotten Tomatoes ovu je akcijsku avanturu ocijenila s mršavih 35%, a većina komentara svodi se na sljedeće – jedan prosječan naslov koji jako sliči na svoje prethodnike.

zl.m.