Frost/Nixon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Frost/Nixon

Frost/Nixon

Frost/Nixon (2008.)

Universal Pictures/Continental film

122' drama, biografski, povijesni

Režija:           Ron Howard

Uloge: Frank Langella, Michael Sheen, Rebecca Hall, Toby Jones, Matthew Macfadyen, Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell

Scenario:        Peter Morgan

Producent/i:   Brian Grazer, Ron Howard, Tim Bevan, Eric Fellner

Zemlja:          SAD / Velika Britanija / Francuska

Linkovi: službena stranica

Frost/Nixon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.64
14
0.00

Tri godine nakon 'Watergatea' i ostavke predsjednika Nixona, američka javnost napokon ima priliku saznati što se događalo 'iza kulisa'.

U naredne tri godine nakon 'Watergatea', Nixon (Frank Langella) je izbivao iz političkog i javnog života, a onda je na njegovu adresu stigao jedan jako intrigantan prijedlog. Naime, voditelj televizijskog talk-showa David Frost (Michael Sheen), želi s njime dogovoriti seriju intervjua koji će se odvijati uživo pred očima javnosti.

Frost smatra da će interes biti neviđen upravo zbog razloga što Nixon nikada nije priznao krivnju, ili se ispričao zbog događaja koji su uzrokovali njegovu ostavku. Iako je Nixon imao nekoliko sličnih ponuda, odlučio se upravo za ovu Frostovu i to prvenstveno zbog velike novčane svote, ali i zbog želje da oživi svoju 'zaleđenu' političku karijeru. On vjeruje da će vrlo lako preokrenuti intervjue u svoju korist zbog reputacije svog 'domaćina' koji slovi kao 'stručnjak za pop kulturu i zabavu'.

No, Frost ima najozbiljniju namjeru da njegovi intervjui budu konkretni, informativni i dobro usmjereni. Upravo zato unajmljuje trojicu novinara koji su već ranije istraživali Nixonov rad i koji su imali uspjeha u razotkrivanju njegovih afera. Obje strane vrlo su se dobro pripremile za sučeljavanje, ali prije toga dogovoren je niz uvjeta, od kojih se velika većina odnosi na 'Watergate'. Kada intervjui krenu i Frost i Nixon pokušavaju svim snagama okrenuti razgovor na svoju stranu i tako steći prednost. Istovremeno, Frost ima problema s ostatkom svog profesionalnog života jer se njegove ostale emisije ukidaju, a još nije došao ni blizu dva milijuna dolara koi su mu potrebni za financiranje intervjua. Ubrzo je prisiljen financirati projekt iz vlastitog džepa, ali onda dobija jedan telefonski poziv koji mijenja sve.


'Frost/Nixon', trailer

'Watergate' je zasigurno jedan od najvećih političih skandala u američkoj povijesti. Prethodnica te afere bile su mjere koje je Nixon uveo nekoliko godina ranije, a uključivale su politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona i još cijeli niz 'legalnih' radnji koje su uvijek nekako uspijele ostati skrivene od očiju javnosti. Cijela priča izašla je na vidjelo 17. lipnja 1972. godine u Washingtonu. U hotelsko-stambenom kompleksu Watergate, inače sjedištu nacionalnog odbora Demokratske stranke, uhićena su petorica muškaraca dok su podešavali elektronsku opremu za prisluškivanje koju su postavili mjesec dana ranije. Nakon temeljite istrage, sve se uspjelo povezati s tadašnjim predsjednikom SAD-a, republikancem Richardom Nixonom te je on bio primoran podnijeti ostavku.

Najjača karika ove povijesne drame definitivo se krije iza njezina režisera i producenta, Rona Howarda. Ovaj pedesetpetogodišnji američki filmaš već je dugi niz godina u svijetu filma i gotovo da nema dijela filmske umjetnosti kojom se on bavio. Ipak, nama je najinteresantniji kao redatelj, a na listi njegovih najuspješnih filmova nalaze se 'Genijalni um', 'Cindarella Man' i 'Da Vincijev kod'. Na 'Frostu/Nixonu' usko je surađivao s scenaristom Peterom Morganom ('Dvije sestre za kralja', 'Kraljica'), koji je ovako komentirao to iskustvo: 'Sve je prošlo u najboljem redu jer smo se međusobno uvažavali i poštivali. No, nije uvijek bilo lako snimiti ono što smo zamislili i bojali smo se da možda nećemo u tome uspjeti. Ipak, sada kada je film gotov jako smo ponosni na posao koji smo napravili.'

I mogu biti ponosni s pravom jer ovako glasi konsenzus kritika na internet stranici Rotten Tomatoes – snažan i impresivan film sa sjajnim glavnim akterima koji pokazuju što znači lukava, bespoštedna i krvava borba riječima. Ocjena je visokih 92%, a ovako su napisali pojedini mediji – 'Film na početku nudi fascinantan pogled u televizijsko novinarstvo, da bi se nakon nekog vremena pretvorio u napeti triler.' (Chicago Sun Times), 'Izvrsna povijesna drama napravljena na jedan jako kvalitetan način kakav se ne viđa svaki dan.' (Washington Post), 'Howard je savršeno tempirao film – radnja usporava i ubrzava baš kada je to potrebno. Zajedno s Langellom uspio je napraviti jednu od najzabavnijih lekcija novije američke povijesti.' (Arizona republic).

zl.m.