Milk - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Milk

Milk

Milk (2008.)

Focus Features/Discovery film i video

128' drama, biografski

Režija:           Gus Van Sant

Uloge: Sean Penn, James Franco, Josh Brolin, Emile Hirsch, Diego Luna, Victor Garber, Denis O'Hare, Stephen Spinella, Eric Stoltz

Scenario:        Dustin Lance Black

Producent/i:   Dan Jinks, Bruce Cohen

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Milk

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
24
0.00

Istinita priča o Harveyu Milku, prvom američkom gay političaru koji je imao hrabrosti i snage boriti se za svoje ideale.

1977. godine u San Franciscu Harvey Milk (Sean Penn) izabran je kao jedan od zastupnika za gradski odbor. Ne bi to bilo ništa posebno da Harvey nije tako postao prvi gay političar ikada izabran od strane američkih građana. On nikada nije skrivao svoju seksualnost i ponosio se onime što jest. Njegova pobjeda na izborima nije značila samo poboljšanje za gay zajednicu San Francisca, već je Harvey odlučio bez kakvih predrasuda pomoći svima kojima je to potrebno. Brinuo se o svima, od starijih građana pa sve do običnih radnika, i pritom je svima postavio primjer što znači biti pravi borac za ljudska prava. Njegov rad, trud i zalaganje za građane i nihova prava nije prošlo nezamjećeno – prije svoje prijevremene smrti 1978. godine postao je pravi američki heroj.

Radnja filma prati posljednjih osam godina njegova života, počevši od vremena kada navršava četrdesetu u New Yorku. Ondje živi sa svojim partnerom i ljubavnikom Scottom Smithom (James Franco) te njih dvoje nakon nekog vremena odluče da je vrijeme za promjenu i tako odsele u San Francisco. Po dolasku otvaraju malenu trgovinu pod nazivom Castro Camera, u samom srcu radničkog dijela grada. Inspiriran novom okolinom, Harvey iznenadi Scotta, ali i samoga sebe kada odluči stupiti u političke vode. Nakon početnog uhodavanja i uz pomoć svojih bližnjih polako počinje stvarati svoje političko ime, a svojim vještim i zabavnim načinom govora uspjeva privući pažnju sve više građana. Uskoro dobije i svoju prvu političku funkciju, gdje mora surađivati s Danom Whiteom (Josh Brolin), što se pokaže kao pravi izazov.


'Milk', trailer

Ovu biografsku dramu režirao je poznati američki redatelj Gus Van Sant koji iza sebe ima nekoliko oskarovskih nominacija i mnogo sjajnih naslova, gdje izdvajamo drame 'Dobri Will Hunting' i 'Paranoid Park'. Što se 'Milka' tiče, taj film pokušava snimiti već petnaest godina, a sada cijelu tu priču ovako komentira: 'Od prvog dana kada sam saznao tko je bio Harvey Milk znao sam da njegovu priču treba ispričati. Fascinirala me je njegova upornost i sposobnost koju je posjedovao, a to je da je točno znao kako pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije.' Pitate se kako to da je tek nakon petnaest godina uspio u svom naumu? Jednostavno nije bilo interesa od strane produkcijskih kuća, ali onda je 'naletio' na Focus Features te su započeli sa snimanjem čim je Dustin Lance Black završio scenarij.

A kako stoje stvari kod kritičara, sigurno je mnogima sada žao što su propustili priliku sudjelovati u stvaranju 'Milka'. Stanje na internet stranici Rotten Tomatoes skoro pa da ne može biti bolje – ocjena je visokih 93%, a konsenzus kritika kaže ovako – vođen izvrsnim Seanom Pennom, 'Milk' je trijumfalna priča o jednom izvanrednom čovjeku. Sudeći prema kritikama, upravo je Sean Penn ('Mistična rijeka') i ostatak glumačke ekipe, koju čine James Franco ('Pineapple Express'), Josh Brolin ('Nema zemlje za starce') i još mnogi drugi kvalitetni glumci, najjači adut ovog filma. Potvrda tome je i ovaj komentar New York Posta: 'Ovakva gluma se ne viđa svaki dan. Svi su sjajni ali ipak moramo izdvojiti Penna koji bi vrlo lako mogao osvojiti Oscara za najbolju mušku ulogu.'

Penn i je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu, baš kao i scenarist Dustin Lance Black. Iako najveći dio pohvala ide na račun glume, niti ostali dijelovi produkcije nisu ostali zakinuti – 'Ono što najviše iznenađuje je redateljeva vještina da o vrlo ozbiljnim stvarima progovara na jedan jako kreativan i dopadan način.' (Boston Globe), 'Film o politici i hrabrosti koji prije svega potiče na razmišljanje.' (ReelViews).

zl.m.