Milijunaš s ulice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Milijunaš s ulice

Milijunaš s ulice

Slumdog Millionaire (2008.)

Fox Searchlight Pictures /Blitz

120' drama, romansa

Režija:           Danny Boyle, Loveleen Tandan

Uloge: Dev Patel, Madhur Mittal, Freida Pinto, Anil Kapoor, Irrfan Khan

Scenario:        Simon Beaufoy

Producent/i:   Christian Colson

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Milijunaš s ulice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.49
125
0.00

Može li osamnaestogodišnji mladić s ulica Mumbaia dokazati svoju nevinost i osvojiti glavnu nagradu u indijskom 'Milijunašu'?

U studiju gdje se snima indijska verzija televizijskog kviza 'Tko želi biti milijunaš' upravo je kucnuo najnapetiji trenutak – voditelj se sprema postaviti posljednje pitanje koje nosi glavnu nagradu. Pred utihlom publikom i izložen gorućim reflektorima televizijskog studija nalazi se osamnaestogodišnji mladić s ulice, Jamal Malik. Voditelj kviza, Prem Kumar, nema nikakvih simpatija prema ovom natjecatelju, potencijalnom instant-bogatašu. Probivši se vlastitim snagama s ulice, Premu se ne sviđa mogućnost dijeljenja svjetala pozornice 'Milijunaša' te odbija vjerovati da bi klinac s ulice mogao znati sve odgovore. I tako kada istekne istekne vrijeme emisije (baš prije milijunskog pitanja), Prem već ima policiju spremnu izvan studija kako bi uhitili Jamala, za kojeg je on siguran da vara.

Tijekom noćnog ispitivanja policijski inspektor doznaje kako je Jamal jednako zbunjen svojim uspjehom. Vraćaju se na pitanja, jedno po jedno, a Jamal objašnjava gdje je naučio svaki odgovor. Dok to čini, na površinu izlazi nevjerojatna priča o njegovom mladom životu. Jamalova priča je priča o modernoj Indiji. Odrastavši u sirotinjskom dijelu Mumbaija, kao dječak izgubio je majku u vjerskim neredima. Jamal se našao u situaciji da se mora snalaziti na ulicama sa svojim starijim bratom Salimom i Latikom, djevojkom bez roditelja za koju se isprva brine, a potom kad odrastu, i zaljubljuje. Uskoro saznajemo da Jamalovo slikovito djetinjstvo, proživljeno na najsiromašnijim rubovima grada nije okaljalo njegovu dobrodušnu prirodu.


'Milijunaš s ulice', trailer

'Milijunaš s ulice' nastao je po uzoru na istoimeni roman indijskog autora Vikasa Swarupa. Knjiga je i prije nego što je objavljena došla do produkcijske kuće Channel 4. Oni su se odmah odlučili za ekranizaciju te su odabrali Simona Beaufoya za scenarista, a on je ovako opisao to iskustvo: 'Ovo je bio jedan jako težak posao jer većina zapadnjačke publike nije imala priliku iskusiti stranu Indije opisanu u Swarupovoj knjizi. Siromašni su siromašniji nego ikad, a bogati su sve bogatiji. Između njih, u sredini, nalazi se masa ljudi koji jednostavno pokušavaju preživjeti i probiti se do uspjeha.' Što se režije tiče, nju je majstorski odradio Danny Boyle iako je kao suredatedljica navedena i Loveleen Tandan koja je zapravo bila koordinator i kasting menadžer snimanja u Indiji.

'Milijunaš s ulice' osvojio je simpatije kako publike, tako i kod kritičara. Internet stanica Rotten Tomatoes ovu je dramu ocjenila s visokih 94%, a konsenzus kritika glasi – ovaj zabavan i snažan film očarati će vas vizualno i emotivno. Ako mislite da je ovo dobro, čekajte samo da vidite pojedine komentare – 'Bio je pravi užitak pogledati ovaj film.' (Arizona Republic), 'Iako progovara o najlošijim stranama Indije, 'Milijunaš s ulice' je i dalje jedna zabavna, emotivna i topla ljudska priča.' (Chicago Reader). Zbilja sjajne kritike, a mi smo za kraj ostavili komentar Tya Burra, novinara Boston Globea, koji je bio posebno izravan – 'Ljudi, situacija je vrlo jasna. Kada vam se pruži prva prilika pogledati ovaj film, otkažite sve svoje planove i pravac u kino.'

Kome sve ovo nije dovoljno, tu je i famoznih 8 Oscara, uljučujući one za najbolji film, redatelja i scenarij. Što se ostalih filmskih nagrada tiče, 'Milijunaš s ulice' 'pomeo' je konkurenciju na minulim Zlatnim Globusima i na BAFTA-i. Prema tome, nema nikakve sumnje – pred vama je film koji se jednostavno ne propušta.

zl.m.