Tajni snovi jedne šopingholičarke - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tajni snovi jedne šopingholičarke

Tajni snovi jedne šopingholičarke

Confessions of a Shopaholic (2009.)

Touchstone Pictures/Continental film

komedija, romansa

Režija:           P.J. Hogan

Uloge: Isla Fisher, Hugh Dancy, Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow, Kristin Scott Thomas, Leslie Bibb

Scenario:        Tracey Jackson, Tim Firth, Kayla Alpert

Producent/i:   Jerry Bruckheimer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Tajni snovi jedne šopingholičarke

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.24
21
0.00

U današnje vrijeme nije teško pokleknuti pred porocima jer vire iza svakog kutka. Alkohol, droga, pušenje, junk food, ili šoping. Izbor je na vama.

A za glavnu junakinju ove humoristične priče, Rebeccu Bloomwood (Isla Fisher) ovo potonje predstavlja pravi užitak. No, šoping, kao i svi poroci, iz užitka vrlo lako pređe u opsesiju, odnosno nešto bez čega se ne može i što s vremenom samo sebi postane svrha. Što se Rebecce tiče, problem je jedino u tome što ona živi u New Yorku, gradu koji nikada ne spava i koji uvijek ima nešto za ponuditi za uzvrat vašem teško stečenom novcu. Njoj nije bitno da li su u pitanju cipele, odjeća, parfemi, torbice, šminka, ili nešto deseto – kada uđe u jednu od bezbroj trgovina svi njeni problemi nestaju, a zvuk 'peglanja' kartice jedino je što želi čuti. Sve je to lijepo i krasno sve dok računi ne dođu na naplatu. Ceh od nekoliko tisuća dolara nije lako za podmiriti, pogotovo kada, kao Rebecca, radite posao koji nije dobro i redovito plaćen.

Naime ona radi kao novinarka za jedan financijski časopis i sanja o boljoj poslovnoj prilici. Rebeccin posao iz snova bio bi pisanje kolumne za njen omiljeni modni magazin. No, vratimo se mi na njene financijske probleme. Kao što rekosmo, njeni problemi sa pretjeranom i bespotrebnom kupovinom konačno su došli na naplatu. Rebecca sada mora ostaviti dobar dojam na poslu kako bi je nadređeni zamjetili i eventualno promaknuli. Njena prilika za uspjeh rađa se s idejom da napiše članak u kojemu financijske investicije uspoređuje s načinom na koji žene kupuju cipele. I tako, uz njene snove koji se napokon počinju ostvarivati, ona poduzima još urnebesnije i ekstremnije korake kako bi spriječila da njena prošlost uništi njenu priliku za budućnost.


'Tajni snovi jedne šopingholičarke', trailer

Autori filma inspiraciju za film pronašli su u seriji knjiga 'Shopaholic' britanske književnice Sophie Kinsella. Ove knjige su vrlo brzo postale međunarodni fenomen, osvajajući strastvenu i predanu grupu čitatelja. Svaka knjiga je postala bestseler i u Americi i u Velikoj Britaniji, a uspjeh serijala je zapeo za oko mega-producentu Jerryu Bruckheimeru ('Top Gun', 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja'). Na režisersku stolicu posjeo se australski redatelj P.J. Hogan koji je dokazao da ima smisla za ovaj žanr filmovima 'Moj dečko se ženi' i 'Bezuvjetna ljubav' te je još jedino preostalo podjeliti uloge. Ona glavna dodjeljena je simpatičnoj Isli Fisher koju smo da sada imali prilike vidjeti 'u akciji' u naslovima kao što su 'Lovci na djeveruše' i 'Koja je ona prava?'.

Moramo priznati da nam priča o newyorkškoj kolumnistici zaluđenoj modnim svaštarijama prilično poznata, ali ipak da vidimo kako su 'Tajni snovi jedne šopingholičarke' prošli kod kritike. Internet stranica Rotten Tomatoes izrekla je svoju presudu – ocjena glasi mršavih 20%, a zamjerke pljušte na sve strane. Hollywood Reporter ovako komentira: 'Moramo priznati da film na prvi pogled izgleda vrlo dopadljivo, ali jednostavno je previše toga pošlo u krivom smjeru da bismo ga preporučili pogledati.' Arizona Republic pak tvrdi sljedeće: 'Ovo je klasična 'Seks i grad' priča, ali za one sa nešto nižem kvocijentom inteligencije.' Naravno da je bilo i onih kojma se film svidio, a među njih se upisao i Entertainment Weekly koji kaže: 'Zabavna priča sa još zabavnijom heroinom.'

Važno je i spomenuti činjenicu da je obična publika, pogotovo ona ženska, vrlo zadovoljna filmom te ga preporuča pogledati. Mi mislimo da u 'Tajni snovi jedne šopingholičarke' jedna lagana komedijica koja će se činiti kao savršeni izbor za grupu prijateljica kojima će zatrebati mala pauza u subotnjem šopingu.

zl.m.