Zamjena - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zamjena

Zamjena

Changeling (2008.)

Universal Pictures/Continental film

114' krimi, drama, misterija

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan, Colm Feore, Amy Ryan, Michael Kelly

Scenario:        J. Michael Straczynski

Producent/i:   Clint Eastwood, Brian Grazer, Ron Howard, Robert Lorenz

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Zamjena

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.53
95
0.00

Potresna i istinita priča o majci koju ništa neće zaustaviti u potrazi za njezinim vlastitim sinom. Čak ni oni koji su tu da 'štite i služe'.

Los Angeles, ožujak 1928. godine – jednog prekrasnog subotnjeg jutra u predgrađu u kojem živi srednja klasa, samohrana majka Christine Collins (Angelina Jolie) pozdravlja se sa svojim devetogodišnjim sinom Walterom i kreće na posao. Međutim, kada se Christine vrati u svoj skromni dom, suočava se s najgorom noćnom morom svakog roditelja – njezin sin je nestao. Provedena je iscrpna i bezuspješna potraga, ali izgleda da je Walter nestao bez traga. Ipak, pet mjeseci kasnije policija pronađe dijete koje tvrdi da je njezin sin te 'plavci' iskoriste situaciju da zadive javnost svojom 'sposobnošću i kvalitetom istrage'. Ošamućena morem policajaca, novinara, fotografa i vlastitih emocija, Christine prima dijete u svoj dom, iako duboko u sebi zna da to nije Walter.

Christine i dalje tjera vlasti da traže njezinoga pravog sina, ali ubrzo saznaje da žene u vrijeme prohibicije ne smiju dovoditi u pitanje 'sustav' i ne smiju pokušavati reći svoju stranu priče. Budući da je ubrzo prozovu ludom i neprilagođenom, njezin saveznik postaje velečasni Gustav Briegleb (John Malkovich), lokalni aktivist koji joj pomaže u borbi protiv grada kako bi pronašla svog nestalog sina. Suočena s korumpiranim policajcima koji sumnjaju u njezin zdrav razum i sa skeptičnom javnošću koja vapi za sretnim krajem iz bajke, Christine sva očajna traži odgovore. Tijekom svoje potrage, ona postaje junakinja siromašnih i potlačenih koji su sustavno zlostavljani i zanemarivani od strane policije koja je Los Angeles pretvorila u policijsku državu. Međutim, ova žena neće stati sve dok ne pronađe svoga sina.


'Zamjena', trailer

Ekipa koja je sudjelovala u stvaranju 'Zamjene' zbilja bi se mogla opisati kao 'najbolja od najboljih'. Počnimo od režisera, oskarovca Clinta Eastwooda koji se nakon uspješne glumačke karijere posvetio režiji i osmislio naslove kao što su 'Djevojka od milijun dolara' i 'Nepomirljivi'. U produkciji je imao jednako kvalitetne suradnike – oskarovce Briana Grazera ('Američki gangster', 'Genijalni um'), Rona Howarda ('Da Vincijev kod', 'Cindarella Man') i Roberta Lorenza ('Pisma s Iwo Jime', 'Mistična rijeka').

Ne znamo kako će 'Zamjena' proći na nadolazećim Oscarima, ali što se kritičara tiče, moglo je to izgledati puno puno bolje. Ocjena internet stranice Rotten Tommatoes glasi 59%, a komentari su zbilja raznoliki. Oni koji nisu zadovoljni odgledanim uglavom za to krive režiju pa smo tako ovaj komentar Jamesa Berardinellija, novinara ReelViewsa, odabrali kao predstavnika 'negacijske' skupine: 'Ovaj film upao je u klasičnu zamku – želeći postići što više, postigao je jako malo.' S druge strane, ima onih koji hvale Eastwooda, a među njih su se upisali New York Post i Chicago Tribune. Komentar koji prema našem mišljenju najbolje opisuje stanje stvari je onaj New York Daily Newsa: 'Scenarij je dirljiv, režija sigurna i samouvjerena, a produkcije profesionalna i dopadljiva. Ipak, na kraju sve skupa djeluje poprilično neuvjerljivo i isprazno.'

zl.m.