Neobična priča o Benjaminu Buttonu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Neobična priča o Benjaminu Buttonu

Neobična priča o Benjaminu Buttonu

The Curious Case of Benjamin Button (2008.)

Paramount Pictures/Continental film

166' drama, fantastika, romansa

Režija:           David Fincher

Uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Elias Koteas, Tilda Swinton

Scenario:        Eric Roth

Producent/i:   Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Cean Chaffin

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Neobična priča o Benjaminu Buttonu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
72
0.00

Uistinu neobična priča o čovjeku koji se rodi kao starac, a umire kao dijete, sa Bradom Pittom i Cate Blanchett u glavnim ulogama.

Radnja filma započinje na dan kada uragan Katrina pogodi New Orleans. Tada upoznajemo ostarjelu gospođu Daisy koja bespomoćno leži na samrtničkoj postelji. Pored nje je njena odrasla kćer Caroline. Daisy zamoli svoju kćer da joj naglas čita dnevnik njenog dugogodišnjeg prijatelja Benjamina Buttona (Brad Pitt). Caroline posluša želju svoje majke, a sa svakom sljedećom stranicom misterioznog dnevnika sve je jasnije da je Benjamin imao, u najmanju ruku, neobičan, zanimljiv i uzbudljiv život. No, ono najčudnije vezano uz Benjamina ne tiče se njegovog posla, ljudi koje je upoznao, ili događaja koje je proživio, već upravo njegovog rođenja – rodio se kao starac koji stari unazad, odnosno s godinama postaje mlađi i vitalniji.

Benjaminova majka umrla je pri porodu, a ubrzo nakon toga napušta ga i njegov biološki otac, Thomas Button. Od tada je njegova sudbina u rukama crnkinje Queennie koja radi kao sestra u domu za brigu o starijim osobama. Daisyna (Cate Blanchett) baka također se nalazi u tom domu i ondje Daisy upoznaje Benjamina. Iako ih je život nakon toga razdvojio, oni ostaju u kontaktu dugi niz godina, da bi se ponovno pronašli u svojim četrdesetim godinama kada su i po godinama i po izgledu odgovarali jedno drugom. No, činjenica je da Daisy s godinama postaje sve starija, a Benjamin sve mlađi. Ubrzo se među njima stvara nepremostiva prepreka koja s vremenom postaje sve veća, a Benjamin i Daisy se polako počinju udaljavati jedno od drugog.


'Neobična priča o Benjaminu Buttonu', trailer

'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' zaživjela je kao kratka priča F. Scotta Fitzgeralda u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a inspirirana je citatom Marka Twaina: 'Život bi bio beskrajno sretniji kada bismo se mogli roditi s osamdeset godina i postepeno doći na osamnaest.' Fitzgeraldova priča je bila hir, maštovito otkriće, a njezino donošenje na velika platna se dugo smatralo preambicioznim i prefantastičnim pothvatom. Projekt je lutao četrdesetak godina, sve dok ga nisu preuzeli producenti Kathleen Kennedy i Frank Marshall. Isto tako, za njega su već preko deset godina bili zainteresirani scenarist Eric Roth ('Forrest Gump', 'Ali'), režiser David Fincher ('Sedam', 'Klub boraca') i Brad Pitt ('Babel', 'Zdrpi i briši'), a kasnije im se pridružila i Cate Blanchett ('Nema me', 'Dobri Nijemac')

Ovaj film je jedna fantastična epska priča sa bogatim scenarijem kojeg fantastični glumci savršeno podupiru. Tako glasi konsenzus kritika na internet stranici Rotten Tomatoes, ali naravno da je, kao i uvijek, bilo vrlo oprečnih mišljenja. 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' ocjenjena je s visokih 77%, a ovako su napisali neki od najuglednijih američkih medija – 'Film je baš kao bombonjera, ali prazna.' (Newark Star-Legder), 'S obzirom na uložen talenat i potencijal, film je definitivno podbacio' (Chicago Sun-Times). Tako kažu oni, a mi smo primjetili da se negativne kritike uglavnom odnose na priču za koju kažu da je pomalo dosadana i na režiju koju su opisali kao 'igranje na sigurno, bez previše riskiranja'.

Nitko baš previše ne voli ziceraše, ali su ipak u velikoj većini oni kritičari koji su zadovoljni odgledanim – 'Režiser ima dobro oko za postizanje atmosfere i vizualnog dojma.' (Minneapolis Star Tribune), 'Prekrasna drama koja se bavi najstarijim egzistencijalnim pitanjima – starenjem i umiranjem' (Chicago Reader), 'Briljantan na svim područjima. Od režije, preko scenarija, pa sve do glume.' (Toronto Star).  Kada se svemu ovome pridoda i činjenica da je 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' u nešto više od mjesec dana prikazivanja zaradila više od 111 milijuna dolara, onda zbilja nije teško predvidjeti uspijeh i u hrvatskim kinima. Što se tiče Oscara, ova drama je imala čak trinaest nominacija, od kojih je uspješno realizirala tri - za vizualne efekte, scenografiju i make-up.

zl.m.