Prkos - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prkos

Prkos

Defiance (2008.)

Paramount Vantage/Blitz

137' drama, ratni

Režija:           Edward Zwick

Uloge: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner, Mark Feuerstein

Scenario:        Clayton Frohman, Edward Zwick

Producent/i:   Pieter Jan Brugge

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Prkos

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
19
0.00

Utemeljen na istinitim događajima, 'Prkos' donosi epsku priču o časti, osveti i vrijednosti ljudskog života za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Godina je 1941. i Židovi koji žive u Istočnoj Europi proživljavaju najteže i najmučnije razdoblje svojih života – diskriminacija, uhićenja, masovna ubojstva. Nacistička Njemačka je krenula s provedbom plana 'Barbarossa' – invazija na Sovjetski Savez – i Bjelorusija je sljedeća zemlja koju planira osvojiti. U malom bjeloruskom gradiću, Nowogrodeku, većina stanovnika su Židovi, a među njima je i obitelj Bielski. Uskoro Nowogrodek postane geto, a jedini preživjeli članovi obitelji Bielski, trojica braće – Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Schreiber) i Asael (Jamie Bell) – shvate da će preživjeti jedino ako smjesta pobjegnu. U bijegu im se pridruži još nekoliko ljudi, a utočište pronađu u obližnjoj šumi koju poznaju još od djetinjstva.

Isprva je ova mala skupina bila usredotočena jedino na to kako preživjeti u ogromnoj, gustoj i hladnoj šumi, ali nakon nekog vremena stvari su se promijenile. Pronašli su način kako doći do namirnica, izgradili su skloništa te su čak nabavili i oružje. Priča o ovom malom šumskom utočištu polako je doprijela i do stanovnika geta i uskoro im se pridružuje sve više ljudi – muškaraca i žena, starih i mladih, bolesnih i zdravih – koji su spremni riskirati sve kako bi makar samo na tren ponovno osjetili što znači sloboda. Tuvia je njihov vođa i zahvaljujući njemu cijela ta zajednica funkcionira i preživljava. No, njegovi planovi su nešto abiciozniji od toga – on se želi boriti protiv Nacista i osvetiti sve nevine žrtve. Toj ideji se suprotstavlja Zus, a najmlađi brat, Asael, rastrgan je između njih dvojice.


'Prkos', trailer

'Prkos' je režirao oskrovac Edward Zwick koji u svojoj karijeri ima nekoliko izvrsnih naslova kao npr. 'Krvavi dijamant', 'Zaljubljeni Shakespeare', ili 'Posljednji samuraj'. Također je poznat po tome što se u potpunosti posveti svojim filmovima pa ne treba čuditi kada se njegovo ime nađe i na popisu producenata i scenarista. Takav je slučaj i za 'Prkos', a što se scenarija tiče, ovdje  je imao pomoć – istoimeni literarni predložak Nechama Tea i suradnika, Claytona Frohmana. Glavne uloge dodjeljene su dokazanim i kvalitetnim hollywoodskim glumcima, Danielu Craigu i Lievu Schreiberu,a tu je i mladi Jamie Bell kojega se može vidjeti na djelu u 'Skakaču', ili 'Zastavama naših očeva'.

A kritike? Podjeljene, i to baš po sredini. Ocjena internet stranice Rotten Tomatoes glasi 50%, a opće mišljenje kaže kako je ovo profesionalno napravljen film kojemu ipak nedostaje umjetničkog dojma koji bi kod gledatelja mogao probuditi neke snažnije emocije. Detroit News kaže kako je priča inspirirajuća, ali sam film ne. Časopis Rolling Stone je 'Prkosu' pronašao nekoliko mana, ali ovako piše: 'Ratna priča ispričana sa strašću'. Tu je i komentar Entertainment Weeklyja koji, prema našem mišljenju, najbolje opisuje stanje: 'Scenarij nije dovoljno razrađen, kao ni glavni likovi. Ipak, ovo je i dalje jedan karizmatičan i snažan film.'

zl.m.