Svadbeno slavlje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svadbeno slavlje

Svadbeno slavlje

Xi yan/The Wedding Banquet (1993.)

Discovery film i video

106' komedija, drama, romansa

Režija:           Ang Lee

Uloge: Winston Chao, Dion Birney, May Chin

Scenario:        Ang Lee, Neil Peng

Producent/i:   Ang Lee, James Schamus

Zemlja:          Tajvan/SAD

Linkovi: imdb

Svadbeno slavlje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Drugi film Anga Leeja je humorna drama o homoseksualcu koji tradicionalnoj obitelji prikriva svoje sklonosti s lažnim brakom.

Simon i Wei Tung su dvojica homoseksualaca koji žive na Manhattanu. Ne bi li razbili sumnje Wei Tungovih tradicionalnih roditelja, Simon mu predloži da odglumi brak sa Wei Wei, imigranticom kojoj je potrebna boravišna dozovola. No, kad Wei Tungovi roditelji iz daleke Azije stignu u Ameriku na vjenčanje, stvari će se dodatno zakomplicirati.

Davno prije 'Planine Brokeback', Ang Lee je snimio još jedan film o homoseksualnosti s kojim je imao puno uspjeha. Kao Amerikanac tajvanskog porijekla, Lee je snimio ovaj film kao priču o ljudima koji se stalno sučeljavaju s osobama iz drugih skupina: tajvanski Amerikanci nasuprot kineskim Amerikancima, tradicionalni roditelji nasuprot modernoj djeci i sl. U fokusu nisu samo brakovi homoseksualaca, nego i međurasne veze, a najzanimljivija je posebna sorta - homoseksualni Amerikanci azijskog porijekla.

I toj skupini Lee je namijenio iste osobine kao i njihovim roditeljima - i oni dijele zajedničke vrijednosti kao što su ponos, ljubav i obiteljske vrijednosti. Ta humanistička poruka i suptilna režija donijeli su ovom filmu pregršt priznanja, film je 1994. bio nominiran za Oscara i Zlatni globus kao najbolji strani film, a osvojio je Zlatnog medvjeda na Berlinaleu.

s.p.