RocknRolla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      RocknRolla

RocknRolla

RocknRolla (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

114' akcija, komedija, krimi

Režija:           Guy Ritchie

Uloge: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba, Tom Hardy, Toby Kebbell, Jeremy Piven, Christina Ricci

Scenario:        Guy Ritchie

Producent/i:   Joel Silver, Guy Ritchie, Susan Downey, Steve Clark-Hall

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

RocknRolla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.77
44
0.00

Zabavna akcijska komedija režisera i scenarista Guya Ritchieja koja nam donosi priču o seksu, lopovima i rock 'n' rollu.

'RocknRolla' nas odvodi na opasnu vožnju u visoki kriminal i dno društva modernog Londona, gdje su nekretnine istisnule drogu s najvećeg tržišta, a kriminalci predstavljaju odvažne poduzetnike. Međutim, tko god želi postati dio tog svijeta, bilo da se radi o sitnom lopovu zvanom One Two ili o 'mutnom' ruskom milijarderu Uriju Obomavichu, može se obratiti samo jednom čovjeku. Njegovo ime je Lenny Cole, a on kao mafijaš staroga kova točno zna koga je potrebno 'podmazati' i u šaci drži sve važne birokrate, brokere ili gangstere. Dovoljan mu je samo jedan telefonski poziv i sva administracija nestaje.

Međutim, kao što mu njegova desna ruka Archy kaže, London se počeo brzo mijenjati. Veliki mafijaši s Istoka, gladni kriminalci s ulice i svi oni koji se nalaze između, žele promijeniti pravila trgovine i kriminala. S milijunima na dohvat ruke, svi su se pripadnici londonskog podzemlja udružili u urotama i spletkama kako bi se domogli svoga dijela. Međutim, dok se visoki ulagači i sitni lopovi bore za nadmoć, prava će nagrada – multimilijunski posao – pasti u ruke Lennyjevog posinka, rock zvijezde ovisne o drogama za kojega se misli da je mrtav.


'RocknRolla', trailer

Scenarist i režiser Guy Ritchie, koji je već ranije istražio grublje dijelove Londona u svom debitantskom naslovu 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške', a kasnije i u filmu 'Zdrpi i briši', bio je fasciniran velikom količinom novca iz inozemstva – uglavnom iz zemalja istočnog bloka – koji se polako počinje miješati u poslove starih gangstera u Londonu. Ritchie kaže: 'Na humorističan način sam želio prikazati posljedice uplitanja nove škole u teritorij stare škole. Film prikazuje pokušaj ulaženja u posao s nekretninama, što su mnogi već pokušali, a posebno u posljednjih nekoliko godina, jer je profit uistinu velik.'

Možemo vam reći da je 'RocknRolla', što se kritika tiče, malo podbacio u odnosu na Ritchiejeve prethodne filmove. Na internet stranici Rotten Tomatoes ova kriminalistička komedija zaustavila se na 56% uspijeha, a ovako kažu pojedini mediji – 'Sadrži nekoliko smiješnih i zabavnih trenutaka, ali to je ipak premalo za spas cijelog filma.' (Toronto Star), 'Film koji ima veliki potencijal. Šteta što ga režiser u potpunosti iskoristio.' (Rolling Stone), 'RocknRolla' izgleda kao loša reklama za još lošiji muški dezodorans. Priča nema nikakvu težinu i uglavnom se temelji na brojnim ubojstvima i mučenji likova.' (New York Post).

No, nije sve tako crno, upravo naprotiv. Usprkos negativnim komentarima (koji su u manjini), kritičari su se složili oko toga da je 'RocknRolla' kvalitetan i zanimljiv naslov koji će vrlo lako pronaći svoju vjernu publiku. Washinton Post je u potpunosti zadovoljan odgledanim: 'Ovaj film ima stila i to u neograničenim količinama, bilo da se radi o dijalogu likova, priči, ili o muzici koja savršeno prati radnju.'. USA Today kaže ovako: 'Izvrsno izrežirano i još bolje odglumljeno.', a Los Angeles Times tvrdi: 'Naslov koji će svoju publiku držati u napetosti i neizvjesnosti do samoga kraja.'

Činjenica je da su Ritchiejevi filmovi vrlo slični likovima i radnjom, ali je također istina i to da je ovaj engleski režiser s vremenom sve bolji i bolji. Prema tome, njegovi obožavatelji biti će oduševljeni 'RocknRollom', ali to ne znači da će nova publika biti razočarana, već upravo suprotno jer ovaj film vrvi akcijom, dopadljivim likovima i, nadasve, dobrom zabavom.

zl.m.