Gomorra - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gomorra

Gomorra

Gomorra (2008.)

IFC Films/Discovery film

137' krimi, drama

Režija:           Matteo Garrone

Uloge: Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino, Vincenzo Altamura, Italo Renda, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, Salvatore Striano, Carlo Del Sorbo, Vincenzo Bombolo

Scenario:        Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano

Producent/i:   Domenico Procacci

Zemlja:          Italija

Linkovi: službena stranica

Gomorra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.61
23
0.00

Bazirana na stvarnim događajima opisanim u knjizi Roberta Saviana, ova suvremena drama prikazuje samu srž talijanske mafije.

'Gomorra' nam donosi nekoliko vrlo različitih, ali povezanih priča koje vjerno i detaljno prikazuju kako izgleda svakodnevni život onih unutar 'cosa nostre' i onih ostalih, običnih ljudi. Pa tako upoznajemo Don Cira, lokalnog mafijaškog moćnika, koji potječe još od loze civiliziranih, staromodnih kriminalaca. Njemu tradicionalne vrijednosti, kao što su stisak ruke, čovjekova riječ, ponos i poštovanje, znače sve i prema njima se ravna kako u privatnom, tako i u 'poslovnom' životu. S druge strane, tu su i 'prinove' koje su tek zakoračile u svijet mafije i kreću od samog dna. Oni ne mare toliko o tradiciji i jedino što žele je mnogo novca u malo vremena.

U tu skupinu spadaju Marco i Ciro, glupi i 'nabrijani' mladići željni samostalnog krimi-statusa, sanjari koji 'posao' shvaćaju na razini filmova poput 'Scarfacea'. Tu su i nešto stariji Roberto i Franco koji su umiješani u mnogobrojne rabote vezane uz odlaganje toksičnog otpada, prilično sirovog, ali nadasve profitabilnog biznisa za napuljsku mafiju, Camorru. Toto je pak trinaestogodišnjak koji je krenuo na put dilanja droge, a Pasquale je krojač mafije kojemu je ponuđena prilika koja će odrediti njegovu budućnost. Pet odvojenih priča smještenih u siromašnu periferiju Napulja.


'Gomorra', trailer

Film utemeljen na romanu Roberta Saviana 'Gomorra' progovara o talijanskoj mafiji i kao takav na sebe navlači neviđenu pažnju medija ali i same mafije. Autor romana kao i autori filma su pod stalnom policijskom zaštitom zbog prijetnji mafije koja usput rečeno reagira i na čudne načine – preprodaje DVD filma po nižoj cijeni i tako od svega opet pravi biznis.

Kao što vidite, uvijek se može zaraditi, a što se tiče režisera Matea Garronea, njemu je, kako i sam kaže, zarada bila na zadnjem mjestu te nadodaje: 'Želio sam napraviti iskren i vjerodostojan film koji će točno prikazati o čemu se tu zbilja radi jer većina ljudi ima neku iskrivljenu sliku o mafiji.'

A sudeći prema hvalospjevima kritičara internet stranice Rotten Tomatoes, u tome je i uspio. 'Gomorra' je zbilja visoko postavila ljestvicu, čak na 91%, a kritičari su se složili kako je ovo pravo remekdjelo koje organizirani kriminal portretira na jedan moćan i hrabar način. Ovo su samo neke od kritika – 'Ambiciozan i uznemirujuć film o talijanskom kriminalnom podzemlju.' (Film and Felt), 'Režiser je na nevjerovatno realan i autentičan način prikazao dio sumorne svakodnevnice stanovnika Napulja te je pritom uspio izbjeći izlizane klišeje gangsterskih filmova.' (Los Angeles Daily News).

Jedan od kritičara, točnije Sam Ashurst (Total Film) je čak usporedio 'Gomorru' sa, prema mišljenju autora ovog teksta, najboljim gangsterskim filmom svih vremena – 'Božji grad'. Ako se i nakon svega ovoga i dalje premišljate hoćete li pogledati 'Gomorru' tu su i brojne nagrade koje je ova kriminalistička drama osvojila diljem svijeta, a mi smo, naravno, o tome već pisali.

zl.m.